Velikim gradovima prijeti nestašica pitke vode

Južnoafrički grad Cape Town mogao bi postati prvi veliki grad u savremenoj istoriji koji se suočava s oskudicom pitke vode, ali ova opasnost prijeti i drugim mjestima na planeti, upozoravaju stručnjaci.

Nestašica pitke vode može postati ozbiljan problem i za stanovnike Moskve, Istanbula, Londona, Tokija, Miamija i Mexico Cityja. Situacija u Cape Townu samo je jedan od ekstremnih primjera na koji naučnici upozoravaju već duže vrijeme, navodi BBC, prenosi Beta.

U Cape Townu je juče pala dugo očekivana kiša, a stanovnici na tome zahvaljuju bogu i slave na ulicama.

U tom gradu je u protekle tri godine pala minimalna količina padalina pa je oko četiri miliona stanovnika prisiljeno pridržavati se strogih pravila kako bi se spriječilo da slavine presuše.

Usprkos tome što voda pokriva 70 odsto površine planete Zemlje, pitke vode nema toliko koliko neko može pomisliti, a samo tri odsto čini svježa voda.

Procijenjuje se da preko milijardu ljudi nema pristup vodi, kao i da se 2,7 milijardi suočava s oskudicom bar jednom mjesečno.

Istraživanje iz 500 najvećih gradova svijeta, sprovedeno 2014. godine, pokazuje da se jedan od četiri nalazi u „stresnoj situaciji“ zbog nedostatka vode.

Projekcije UN-a pokazuju da će globalna potražnja za svježom vodom do 2030. nadmašiti zalihe za 40 odsto zahvaljujući kombinaciji klimatskih promjena, čovjekovog djelovanja i rasta populacije.

Naučnici upozoravaju da je Cape Town samo vrh ledenog brijega i da se sa sličnom situacijom suočavaju i drugi gradovi poput Pekinga, Sao Paola, Bangalora, Kaira i Jakarte.

februar 12, 2018 at 10:20 am