EPCG postaje član berze električne energije Srbije

Podijeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) zvanično će postati član srbijanske berze električne energije (SEEPEX) u drugoj polovini ove godine, kazao je Dnevnim novinama izvršni direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović.

On je, u razgovoru za ovaj list, rekao da će ta saradnja predstavljati dobitak za obje kompanije.

“EPCG će kao proizvodna kompanija, uz minimum rizika, ponuditi proizvod i proširiti portfolio na novom i većem tržištu, dok će SEEPEX povećati likvidnost uvođenjem značajnog učesnika na dan-unaprijed tržištu”, istakao je Mladenović.

Kako naglašava, EPCG će kroz sistem razmjene dobara koji se na njihovoj berzi vrši putem usluga najznačajnije evropske kompanije u toj oblasi, ECC AG, imati finansijsko poravnanje i kriling već u danu trgovine. To znači da će novac od prodaje električne energije biti na računu i prije fizičke isporuke.

Prema najavama od ranije, EPCG je trebalo na srbijansku berzu da stupi do kraja prošle godine. Međutim, taj postupak je prolongiran iz tehničkih razloga.

U SEEPEX-U smatraju da će na trgovinu uticati i skoro puštanje u pogon podmorskog kabla čija je izgradnja, kako ocjenjuju, važan preduslov za dalji porast likvidnosti veleprodajnog i spot tržišta (onog na kojem se trguje po dnevnoj cijeni).

“Puštanje u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije čini dalji podsticaj razvoju regionalnog tržišta električne energije u Jugoistočnoj Evropi, što će uticati na prisustvo velikih italijanskih kompanija na našem tržištu. Takođe, najavljeno uspostavljanje crnogorskog i albanskog organizovanog tržišta omogućiće potencijalno spajanje nacionalnih tržišta sa zapadnom Evropom preko visokonaponskog kabla”,objasnio je Mladenović.