Merkel zahladila odnos s poslovnim ljudima

Podijeli

Piše: Sabine Kinkartz, Deutsche Welle 

Privrednici vole CDU i CDU voli privrednike. Stvarno? Otkako je na vlasti Angela Merkel taj je odnos zahladio. Privrednici puno očekuju od kancelarke, ali ona ne želi slušati njihove jadikovke.

„Njemačka industrija nije zadovoljna koalicionim ugovorima.” Sud koji ne može biti jasniji iznio je Savez njemačke industrije (BDI) o planovima CDU/CSU-a i SPD-a. To ne čudi: privreda i njegove želje su u koalicijskim pregovorima bili manje važna tema.

Među najvažnijima su bile socijalne teme, one koje moraju biti obrađene tako da najšire članstvo SPD-a bude zadovoljno projektom velike koalicije. Manje poreza za preduzeća, manje propisa, manje birokratije – u osnovi manje države – svakako ne pripadaju u te teme. A menadžeri imaju drukčije mišljenje.

Sasvim različita situacija u odnosu na 2005. kada je na vlast stupila gospođa čiji su govori izgledali kao udžbenici iz ekonomskog liberalizma. Tada su se uprave velikih koncerna nadale da će im Angela Merkel biti privržena kao što je to bio socijaldemokratski kancelar Gerhard Šreder.

Ali, otrježnjenje je došlo brzo. Radikalna tržišna ekonomija velike koalicije iz 2005. je bilo samo maglovito u sjećanju. Umjesto toga ojačala je država koja je povećala porez. A onda je finansijska i dužnička kriza zajedno s krizom eura sve okrenula naopačke. Poslije toga se sve promijenilo, a onda je došao i veliki zaokret u energetskoj politici – odustajanje od atomske energije.

Čak ni konzervativno-liberalna koalicija kršćanskih demokrata i liberala, koja je bila na vlasti od 2009. do 2013., nije mogla učiniti sve što bi gospodarstvenicima bilo po volji. Merkel nije davala ono što su menadžeri od nje očekivali. Oni su mislili da je ona njihova saveznica koja će se zauzimati za njihove interese, a ona je gajila iluziju da šefovi koncerna žele nešto više od uspjeha svojih firmi.

Ona je u glavi imala sliku poduzeća koja se brinu o ljudima. Sliku koja je dugo pratila kulturu malih i srednjih preduzeća. Ali ta slika nema ništa zajedničko sa slikom koju već godinama stvaraju veliki koncerni. Kada je riječ o aferama s milionskim primanjima, isplatama premija i dizel-skandalu, ona je rekla što misli o takvim stvarima: „To se etički ne može ni na koji način opravdati.”

Novi koalicijski ugovor je samo daljnja etapa u takvom razvoju situacije. Ekonomija je u devetoj godini rasta, menadžerima i preduzećima odlično ide. Trenutno mogu i bez podrške vlade. Mogu oni dizati galamu i biti nesrećni – Angela Merkel trenutno ima pametnijeg posla nego to slušati.