Upozorenje: Bitcoin rudarenje inficira računare

Ilustracija

Hiljade internet sajtova zaraženo je malverom, koji koristi snagu računara za stvaranje i rudarenje kriptovaluta, što je vrsta diskretne piraterije koja se ubrzano širi, upozorili su eksperti za sajberbezbjednost.

Jedan od najznačajnijih takvih napada a koji je uticao i na vladine sajtove, otkrio je ovog vikenda britanski istraživač u polju informatičke bezbjednosti Skot Helm. Ta vrsta malvera koristi snagu računara za stvaranje kriptovaluta, poput popularnog bitkoina, a zatim ih hakeri preuzimaju bez znanja vlasnika računara.

Prema Helmu, na taj način je napadnuto više od 4.000 sajtova, među kojima i sajt britanske agencije za zaštitu podataka ili američkih saveznih sudova. On je u svom blogu objasnio da su hakeri uspjeli da napadnu toliko sajtova, tako što su zarazili plug-in, softver koji računari koriste da bi efikasnije obavljali zadatke.

Tim virusom su oni generisali monero, jednu od najcjenenjenijih kriptovaluta na finansijskim tržištima.

Britanska filma TekstHelp (TextHelp), tvorac plug-ina o kome se radi, saopštila je da je deaktivirala proizvod pošto je otkrila “pokušaj ilegalnog generisanja kriptovalute”.

“To je krivično djelo i potpuna istraga je u toku”, navodi se u saopštenju kompanije.

Uspjeh kriptovaluta je učinio takve napade veoma korisnim za hakere koji se tako mogu obogatiti u potpunoj tajnosti.

Beta/AP

februar 13, 2018 at 11:43 am