Vazdušni jastuci ubice: Ford i Mazda povlače 35.000 kamioneta zbog greške u airbagovima

Podijeli

Proizvođači Ford i Mazda objavili su listu 35.000 pickup kamioneta u Sjevernoj Americi koje ne bi trebalo voziti jer imaju airbagove Takata s visokim rizikom od eksplozije.

Lista uključuje 33,428 Ranger and 1,955 Mazda B-Series manjih pikapova proizvedenih 2006. godine. Ford, koji proizvodi B-Series vozila za Mazdu, saopštio je da su testovi pokazali fizička oštećenja vazdušnih jastuka ili su primijećeni visoki nivoi internog pritiska.

Kompanije i Nacionalna služba za bezbjednost na autoputevima poručila je prodavcima da povuku predmetna vozila na servis, kako bi promijenili jastuke ali i obezbijede kupcima zamjenska vozila do promjene. Djelovi za zamjenu su već dostupni.

“Kupci pogođeni ovakvom viješću su obaviješteni da ih nikako ne koriste i da odmah obavijeste Ford i Mazdu kako bi zakazali popravku automobila”, saopštila je Nacionalna služba, piše LA Times.

Takata koristi amonijum-nitrat kako bi stvorila male eksplozije za aktivaciju airbagova. Međutim, hemikalija može biti nestabilna i sagorjeti brzo, izduvavajući pritom metalne djelove i šrapnele u vozača i putnike. Zbog ovog problema najmanje 22 osobe su poginule a više od 180 ih je povrijeđeno.

Vazdušni jastuci su se i ranije pojavljivali kao problem, zbog čega je u SAD povučeno čak 69 miliona a u svijetu više od 100 miliona modela.

Prošlog mjeseca, Ford je pozvao 2.900 vlasnika Rangera proizvedenih 2006. da ne voze svoja vozila, nakon smrtnog slučaja u zapadnoj Virdžiniji.

Jedan 56-godišnji čovjek poginuo je tako u blizini Vašingtona u julu a kompanija je navodno o tome obaviještena tek u decembru. Nakon istrage, kompanija je utvrdila da je airbag u njegovom autu proizveden istog dana kada i jedan koji je ubio vozača rangera još 2015. godine.

Fordov predstavnik rekao je da su mali pickupovi već povlačeni, kao što se desilo u januaru 2016. godine kada je zbog istog problema iz saobraćaja isključeno oko 361.000 rangera proizvedenih u periodu od 2004. do 2006. godine, kada su im zamijenjeni vazdušni jastuci.