Airbus napravio svoj prvi dron [VIDEO]

Podijeli

Na dostavnim dronovima već godinama rade kompanije poput Amazona, Googlea, Boeinga, Walmarta i sličnih, a proizvođač aviona Airbus sada je prikazao svoj prvi prototip jedne takve autonomne letjelice.

Prototip drona Skyways obavio je svoje prve testne letove na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru, a sve je zabilježeno i kamerama.

Skyways je težak oko 25 kilograma, pokreće ga osam rotora, i potpuno je automatizovan kad je riječ o preuzimanju, dostavi i isporuci paketa. Ukupna težina paketa koju može ponijeti u vazduh je četiri kilograma, a za uspješno obavljanje dostavne funkcije ovoj vrsti drona potrebne su tzv. paketne stanice. To su automatizovane stanice smještene obično na krovovima zgrada.

Rad Airbusovog drona zamišljen je na način da letjelica sleti na jednu takvu stanicu, gdje joj robotska ruka “predaje” paket. Dron tada leti do svog odredišta na kojem ga ponovno čeka robotska stanica zadužena za preuzimanje paketa.

Kompanija još nije spremna da pusti ovu tehnologiju u javnost – treba, naime, riješiti još neke probleme oko autonomne navigacije, sigurnosti i slično. Kad to bude riješeno ovi će dronovi biti pušteni u testni rad na univerzitetskom kampusu, kako bi se pokazalo da li je sistem komercijalno isplativ za šire korištenje, piše Bug.hr.