Crna Gora u svjetskom indeksu finansijske tajnosti

Objavljena je neuobičajena rang-lista koja otkriva ko u svijetu najviše pomaže bogatima da sakriju imovinu i izbjegnu platiti poreze.

Riječ je o „Indeksu finansijske tajnosti 2018“, sastavljenom u međunarodnoj organizaciji Mreža poreske pravde (Tax Justice Network). Iz liste se zaključuje da je Švajcarska „najkorumpiranija“, odnosno „najiskvarenija“ zemlja u svijetu, jer ima najčvršću finansijsku tajnu.

„Švajcarska je djed poreskih rajeva u svijetu, jedan od najvećih svjetskih off-shore finansijskih centara i jedna od najvećih jurisdikcija za čuvanje finansijskih tajni“, ocijenila je Mreža, koja se tom temom bavi već 15 godina.

Njeni finansijski stručnjaci sastavljali su ovu crnu ljestvicu godinu dana, koristeći podatke OECD-a, MMF-a, vlada i ostalih institucija, piše Novi list.

Druga zemlja po korumpiranosti su Sjedinjene Američke Države (SAD), iza kojih slijede Kajmanska ostrva, Hong Kong i Singapur.

Vrlo visoko, na šestom mjestu, nalazi se  Luksemburg. Iza njega nalaze se Njemačka, Tajvan, Ujedinjeni Arapski Emirati i ostrvo Guernsey.

Crna Gora se plasirala tek na 99. mjestu od 112 zemalja na ljestvici, što se može tumačiti kao povoljan rezultat.

Izvještaj o Crnoj Gori možete vidjeti ovdje: Montenegro

februar 14, 2018 at 10:19 am