Crnogorski građevinski bum: Vrijednost radova na kraju decembra skočila na 312,8 miliona eura

Vrijednost građevinskih radova u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 312,8 miliona eura i veća je 40,1 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je skoro 70 odsto veća u odnosu na godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Monstata.

Efektivni sati na gradilištima u četvrtom kvartalu prošle godine veći su 31,9 odsto u odnosu na isti kvartal 2016, dok su 16 odsto veća u odnosu na treći kvartal, navodi se u saopštenju crnogorske statitstičke kuće.

Istraživanjem su obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u sastavu koje obavljaju građevinske radove.

“Kvartalno istraživanje o građevinskoj aktivnosti obračunava se na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog uzorka”, naveli su iz Monstata.

Vrijednost građevinskih radova uključuje troškove materijala, rada i rušenja, pripremu terena, troškove instalacija, opšte troškove i profit. U vrijednost nijesu uključeni troškovi nabavke zemljišta, projektovanja, nadzora i poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Podaci o vrijednosti obavljenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.

februar 14, 2018 at 2:16 pm