Hrvatski Telekom otpušta 60 radnika

Podijeli

Hrvatski telekom (HT) zbog poslovno uslovljenih razloga do kraja marta namjerava otpustiti oko 60 zaposlenika, uz prosječnu otpremninu od 230 hiljada kuna bruto (oko 31 hiljadu eura) i druge stimulativne uslove, saopštila je u utorak ta kompanija.

Smanjenje broja zaposlenih HT obrazlaže osiguravanjem uslova za razvoj i prilagođavanje poslovanja tržišnim i tehnološkim trendovima.

“U sklopu ovih promjena je i smanjenje broja zaposlenika iz poslovno uslovljenih razloga. U okviru tog procesa utvrđen je višak od oko 60 zaposlenika kojima kompanija do 31. marta 2018. godine namjerava otkazati ugovore o radu”, kaže se u HT-ovoj obavijesti, javlja SEEbiz.

Dodaje se kako se smanjenje broja zaposlenih provodi u skladu s Zakonom o radu i kolektivnom ugovoru te da mu se pristupa “s punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću”.

Tako je, kako se navodi, uz otpremninu zajamčenu kolektivnim ugovorom, donesena odluka o dodatnim, stimulativnim otpremninama koje će se isplatiti zaposlenicima, zavisno od godina radnog staža u kompaniji, a za određene kategorije zaposlenih osigurana je i isplata posebnog dodatka u iznosu od šest plata.

Osim uvećanih otpremnina, HT je zaposlenima osigurao stručnjake koji ih savjetuju o lakšem snalaženju na tržištu rada i rješavanju njihovog radnog statusa, a dodatno zaposlenima koji odlaze iz kompanije HT subvencionira edukacije po izboru u iznosu do pet hiljada kuna (oko 700 eura).

Zaposlenima koji će biti dio viška, kompanija će ponuditi posao u području za korisničko iskustvo, u skladu s poslovnim potrebama HT-a, kaže se se u saopštenju.