Potraga za najvećih 100 crnogorskih preduzeća

Podijeli

Projekat „100 najvećih u Crnoj Gori“, koji se po prvi put organizuje u našoj zemlji, ima za cilj da promoviše najuspješnije i najveće kompanije, koje su nosioci razvoja crnogorske privrede i da pokaže da je i u okolnostima koje imaju ograničenja, moguće dobro i uspješno poslovati, poručeno je na današnjoj  konferenciji na kojoj je i najavljen ovaj projekat.

“Ovaj projekat podrazumijeva selekciju i predstavljanje najvećih crnogorskih privrednih subjekata, po jasno određenim, egzaktnim i objektivnim kriterijumima. Kategorije u okviru kojih će se izdvojiti po 100 najvećih su velika, srednja, mala i mikro preduzeća i to po prihodima, broju zaposlenih i dobiti. Pored navedenih dvanaest, definisano je još deset kategorija po privrednim djelatnostima, kao i kategorija najbrže rastućeg preduzeća”, pojašnjava Osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija, Ratko Nikolić.

Liste najvećih biće objavljene u specijalnoj luksuznoj godišnjoj publikaciji ,,Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2018”, a priznanja prvonagrađenima će biti uručena 30.maja.

Nikolić je istakao je da je cilj projekta promovisanje najuspješnijih i najvećih kompanija, koje su nosioci razvoja crnogorske privrede.

“Cilj je da ih istaknemo, da promovišemo njihov uspjeh, pozitivno poslovno ponašanje i pozitivne strane crnogorskog poslovnog ambijenta i da na taj način pošaljemo poruku, da je i u okolnostima, koje imaju ograničenja, moguće dobro i uspješno poslovati”, naveo je Nikolić.

Generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije u Ministarstvu ekomonije, Radosav Babić, rekao je da je prema podacima Poreske uprave, za prvih šest mjeseci prošle godine u Crnoj Gori registrovano oko 26 hiljada preduzeća, a koja će se, kako je rekao, naći u konkurenciji za izbor najvećih i najprofitabilnijih.

„Projekat promoviše domaće kompanije, čiji je kvalitet proizvoda i usluga prepoznat i priznat na domaćem tržištu, a siguran sam i šire, što direktno utiče na stvaranje pozitivnog mišljenja o privredi naše zemlje“, kazao je Babić.

Projekat će, kako je rekao, pokazati postojećim i potencijalnim investitorima da u Crnoj Gori mogu naći kredibilne poslovne prilike i partnere i ohrabriti start-up projekte.

“Na nama, kao Vladi i državi, je da preduzetnicima kreiramo povoljan biznis ambijent i podršku za dalji rast i razvoj. U toku 2018. godine, Ministarstvo ekonomije će realizovati deset različitih programa podrške za podsticaj i razvoj biznisa“, istakao je Babić.

On smatra da projekat predstavlja dodatni podsticaj „domaćim privrednicima“ da koriste raspoloživu pomoć Vlade da bi, kako je rekao, unaprijedili poslovanje i sopstvenim naporima doprinijeli da se nađu na listi „100 najvećih u Crnoj Gori“.

Projekat „100 najvećih u Crnoj Gori“ se organizuje kod nas po prvi put i to kroz partnerstvo Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije, provajdera poslovnih informacija BI Consulting i uz pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro.