Uoči Mundijala: Ruski hoteli cijene povećali i do 50 puta

Podijeli

Svjetsko fudbalsko prvenstvo koje se ove godine održava blago će pogurati ekonomske aktivnosti, ali će ujedno na kratki rok podstaći i inflaciju, procijenila je ruska centralna banka.

Predsjednik Vladimir Putin želi da iskoristi svjetsko fudbalsko prvenstvo kako bi Rusiju prikazao kao globalnu supersilu i pojačanim prilivom turista i većom potrošnjom oživio pojedine dijelove zemlje u kojima ekonomske aktivnosti stagniraju.

U izjavama dostavljenima Reutersu, ruska centralna banka navodi da je potrošnja na pripreme za fudbalski turnir već pomogla ekonomiji koje je prošle godine ponovo zabilježilo rast aktivnosti nakon dvogodišnjeg perioda pada.

“Što se tiče drugog i trećeg kvartala 2018. godine, kratkoročni pozitivni uticaj na rusku ekonomiju biće povećanje broja radnih mjesta i jačanje potražnje za potrošačkim proizvodima i uslugama”, procjenjuju u centralnoj banci.

Analitičari u Gajdarovom institutu objavili su u januaru da bi svjetsko fudbalsko prvenstvo, koje će se od 14. juna do 15. jula održati u 11 ruskih gradova, moglo povećati rast ruskog BDP-a u drugom i trećem tromjesečju za do 0,2 odsto na godišnjem nivou.

Iz centralne banke upozoravaju pritom da bi turnir mogao rezultirati i rastom potrošačkih cijena. “Moguće je malo, kratkoročno povećanje cijena pojedine robe i usluga (hrane, zabave, hotelskog smještaja), što će nekolicini kompanija donijeti dobit”, poručili su regulatori, prenosi Poslovni dnevnik.

Ruske vlasti već su objavile imena hotela za koje su utvrdile da su podigli cijene uoči fudbalskog prvenstva. U nekima su cijene noćenja uvećane i za 51 put.

U centralnij banci ipak procjenjuju da će inflacija ove godine biti ispod ciljanih četiri odsto, dodajući da bi u drugom tromjesečju mogla pasti i na rekordno niskih oko dva odsto.