Veliki štrajk u Sloveniji: Rad obustavilo više od 38.000 zaposlenih u školstvu

Ljubljana

U Sloveniji je u srijedu započeo štrajk nastavnika i vaspitača, te ostalih radnika u obrazovanju, u kojemu po podacima njihova sindikata učestvuje 37.000 zaposlenih iz oko 1000 obrazovnih ustanova.

Najavljen je dolazak oko 15.000 štrajkača iz cijele zemlje autobusima u Ljubljanu i njihovo protestno okupljanje na Kongresnom trgu u centru grada, zbog čega je u glavnom gradu predviđen posebni saobraćajni režim.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju i nauci (SVIZ) objavio je da zahtijeva povećanje plata učiteljima, nastavnicima i drugim zaposlenima u školstvu za tri platna razreda, povećanje regresa za godišnji odmor, te najavio da će se štrajk zaoštriti ako vlada ne pristane na djelotvorne pregovore i uslove koje su postavili.

Granski sindikat koji je pokrenuo štrajk tvrdi da su plate zaposlenih u državnoj upravi neproporcionalno više od plaća nastavnih radnika s istim nivoom obrazovanja i da to treba ispraviti, a plate u školama i na fakultetima vratiti na nivo prije uvođenja restrikcija zbog krize do kojih je došlo 2012. godine budući da BDP zadnjih godina raste.

To je treći štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji od početka sedmice. U ponedjeljak je s „bijelim“ štrajkom počela policija i službenici MUP-a, a u utorak su dvosatni štrajk održali zaposleni u zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.

Premijer Miro Cerar proteste smatra neopravdanim, a zahtjeve za povećanje plata pretjeranima i upozorava na opasnost od narušavanja sistema plata u javnom sektoru i moguće posljedice za stabilnost javnih finansija.

Na moguće negativne posljedice štrajkova, kad je riječ o ekonomskoj konkurentnosti i mogućem povećanju troškova zaduživanja upozorila je i slovenačka privredna komora, navevši da troškovi plaća za javni sektor čine 11 odsto BDP-a.

februar 14, 2018 at 11:10 am