Wall Street: Berza porasla treći dan, ulagači oprezni

Podijeli

Na Wall Streetu su u utorak indeksi porasli treći dan zaredom, ali se trgovalo oprezno jer se čekaju podaci o inflaciji u SAD-u koji bi mogli osjetno uticati na tržište.

Dow Jones porastao je 0,16 odsto, na 24.640 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,26 odsto, na 2.662 boda, a Nasdaq indeks 0,45 odsto, na 7.013 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi, cijene akcija su porasle treći dan zaredom, čime je nastavljen oporavak od prošlonedjeljnog oštrog pada, najvećeg u dvije godine, prenose agencije.

Juče su porasle cijene u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je predvodio nekretninski, s rastom od 0,5 odsto. Među većim dobitnicama bilo je i nekoliko akcija tehnoloških divova, kao što su Amazon.com i Apple.

U posljednja tri dana S&P 500 indeks ojačao je 3,2 odsto, ali je i dalje u minusu 7,3 odsto u odnosu na svoj rekordni nivo dostignut 26. januara.

Ulagači su juče bili oprezni jer se tržišta još nisu sasvim stabilizovala i jer će u sredu biti objavljeni podaci o inflaciji i maloprodaji u SAD-u.

Analitičari kažu da će ti podaci biti ključni za kratkoročni smer tržišta, s obzirom da su početkom februara podaci o snažnom rastu zaposlenosti i plata izazvali oštar pad cijena akcija upravo zbog straha da će jačanje potrošnje podstaći inflaciju, a to navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Rob Haworth, strateg u fondu U.S. Bank Wealth Management, kaže da je rast cijena akcija tri dana zaredom dobar znak, ali da je prerano reći da se tržište stabilizovalo.

“Mislim da se još barem nekoliko dana može očekivati nestabilno trgovanje, dok tržište ne dokuči što se doista događa”, kaže Haworth.

Podršku tržištima pružaju jačanje najvećih svjetskih ekonomija, dobri poslovni rezultati kompanija i nedavno uvedena poreska reforma u SAD-u, kojom su smanjeni porezi kompanijama.

S druge strane, dio analitičara smatra da je tržište nakon višegodišnjeg snažnog rasta i neprestanog dostizanja rekordnih nivoa precenjeno, s obzirom na planove centralnih banaka u svijetu da ove godine ukinu podsticajne monetarne mjere koje su godinama niskom cijenom novca podržavale rast tržišta akcija.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je juče zamijenilo 6,4 milijarde akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 8,4 milijarde.

Na evropskim berzama cijene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,13 odsto, na 7.168 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,70 odsto, na 12.196 bodova, a pariski CAC 0,60 odsto, na 5.109 bodova.