Njemci i dalje preferiraju keš

Podijeli

Njemački potrošači i dalje najviše vole plaćati gotovinom, uprkos mnogim modernim alternativama koje im nudi sofisticirana tehnologija, objavio je u srijedu visoki zvaničnik centralne banke.

“Gotovina je i dalje najpopularnija, iako se sve više plaća i karticama”, kazao je u Frankfurtu član izvršnog odbora Bundesbanka Carl-Ludwig Thiele, navodeći podatke iz istraživanja, koje je pokazalo da na gotovinu otpada 74 odsto plaćanja.

Iznosi manji od pet eura plaćaju se isključivo gotovinom ali je mjereno prometom udio gotovinskih plaćanja u 2017. godini prvi puta pao ispod nivoa od 50 odsto, na 48 odsto.

Prosječni Njemac sa sobom nosi 107 eura u gotovini, od toga nešto više od šest eura u kovanicama a ostalo u novčanicama, pokazalo je istraživanje, prenosi Hina.

Velika većina, odnosno čak 88 odsto od nešto više od 2.000 ispitanika željela bi i u budućnosti imati mogućnost plaćanja gotovinom.

Među kartičnim opcijama najomiljenija je debitna kartica. Njima je prošle godine ostvareno oko 35 odsto prometa, u odnosu na 30 odsto obavljenih u 2014. godini, kako je pokazalo tadašnje Bundesbankovo istraživanje.

Plaćanja pametnim telefonima i dalje su relativno rijetka u Njemačkoj jer potrošači strahuju za sigurnost takvih transakcija.