Port of Adriji kredit EBRD-a od 20 miliona

Podijeli

Uprava barske kompanije Port of Adria AD, koju predvode menadžeri vlasnika iz turske firme Global Ports, predložili su akcionarima tog preduzeća da na vanrednoj skupštini, zakazanoj za 23. februar, usvoje odluku o odobrenju zaduženja kod Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) u iznosu od 20 miliona eura, na period od najmanje sedam godina.

Predlog se nalazi u materijalima za predstojeću skupštinu koje su Vijestima juče dostavili nezadovoljni manjinski akcionari barske kompanije. Izvršni direktor kompanije Sedat Kara dan ranije nije htio da odgovori na pitanje Vijesti koliko ova kompanija planira da se zaduži, da navede iznos, i objasni šta je cilj tog zaduženja.

Od akcionara se, prema onom što piše u materijalu, traži saglasnost da se ovlasti zamjenik predsjednik borda direktora kompanije Mehmet Kutman da u ime i za račun Port of Adria potpiše ugovor o krediti sa EBRD, javljaju Vijesti.

Na predstojećoj skupštini traži se saglasnost akcionara i za Odluku o zalaganju pokretne imovine kompanije. Prema dostupnom materi jlu radi se o 15-tak stavki različite pokretne imovine sa pratećom opremom među kojima su kontejnerski kran, model Liebherr P 137-WS Super”, tegljači, prikolice, frigostanice…

Iz kabineta izvršnog direktora Kare dan ranije su napomenuli da kao sredstvo zaloge nije predviđena imovina Port of Adria iz perioda prije privatizacije.

Tuska kompanija Global Port Holding krajem 2013. privatizovala je bivše Kontejnerske terminale i generalne terete, danas preimenovane u Port of Adria, i od tada bilježe, maltene, konstantne gubitke. Radi se o preduzeću koje je nekad funkcionalno pripadalo jedinstvenoj Luci Bar.