Wall Street porastao četvrti dan zaredom

Podijeli

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija porasle četvrti dan zaredom, pri čemu su prevodili finansijski i tehnološki sektor, premda bi jačanje inflacije u SAD-u moglo navesti Fed na brži tempo povećanja kamata.

Dow Jones skočio je 1,03 odsto, na 24.893 boda, dok je S&P 500 porastao 1,34 odsto, na 2.698 bodova, a Nasdaq indeks 1,86 odsto, na 7.143 boda, prenosi Hina.

Rast najveće svjetske berze četvrti dan zaredom, čime je nastavljen oporavak od prošlonedjeljnog oštrog pada, zahvaljuje se usponu cijena dionica u sedam od 11 najvažnijih indeksa S&P 500 indeksa.

Pritom su najviše porasle cijene dionica u finansijskom sektoru, 2,3 odsto i tehnološkom, 1,95 odsto.

U posljednja četiri dana S&P 500 indeks ojačao je 4,6 odsto, no i dalje je u minusu oko 6 odsto u odnosu na svoj rekord dostignut 26. januara.

Među najvećim dobitnicama bile su jučer dionice tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Apple i Facebook, koje su poskupile između 1,8 i 3,7 odsto.

Te su dionice, zajeno s izdanjima Alphabeta i Netflixa, i lani snažno porasle i najviše doprinijele rastu berzovnih indeksa.

Thomas Martin, portfelj menadžer u kompaniji Globalt Investments, kaže da dionice tih tehnoloških divova ulivaju povjerenje ulagačima jer su im poslovni rezultati snažni, a tehnološko tržište i dalje snažno raste.

„Kako su se te dionice dobro držale i tokom nedavnog potresa na tržištu, ulagači osjećaju da ih i sada mogu kupovati jer neće pretrpiti veće gubitke ako tržište ponovno krene prema dolje”, kaže Martin.

Snažno su u srijedu porasle i cijene dionica u finansijskom sektoru jer bi bankama odgovaralo povećanje kamatnih stopa, s obzirom da bi to uticalo na rast njihovih zarada.

A na mogućnost rasta kamata ukazali su juče objavljeni podaci o jačanju inflacije u SAD-u. Temeljna stopa inflacije, koja isključuje cijene hrane i energije, porasla je u januaru 0,3 odsto, više od 0,2 posto koliko su očekivali analitičari.

Rast te stope inflacije na godišnjem nivou zadržao se na 1,8 odsto, koliko je iznosio i mjesec dana prije.

Ti su podaci izazvali zabrinutost, no s druge strane objavljeno je i da je prošlog mjeseca u SAD-u neočekivano pao promet u trgovini na malo, za 0,3 odsto na mjesečnom nivou. A to ukazuje na slabost potrošnje, što znači da bi pritisci na jačanje inflacije mogli oslabiti.

„Podaci o potrošačkim cijenama pokazali su da inflacija jača, no neće probiti plafon”, kaže Bruce Bittles, strateg u firmi Robert W. Baird & Co.

Zbog jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku da ubrza tempo povećanja kamata, juče su prinosi na američke državne obveznice ponovno dosegnuli najviše nivoe u četiri godine.

No, za razliku od prošloge semdice, sada to nije izazvalo pad cijena dionica jer ulagači vjeruju da je američka ekonomija dovoljno snažno da izdrži povećanje kamata, kažu analitičari.

I na evropskim berzama cijene dionica u srijedu su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 odsto, na 7.213 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,17 odsto, na 12.339 bodova, a pariski CAC 1,10 odsto, na 5.165 bodova.