Heritage fondacija: Korupcija se prožima kroz sve nivoe vlasti

Podijeli

Pravo na vlasništvo u Crnoj Gori se poštuje i stranci mogu da posjeduju imovinu, ali robne marke i autorska prava se često ugrožavaju, ocjenjuje se u ovogodišnjem indeksu ekonomskih sloboda Heritage fondacije, a u kojoj je crnogorski indeks napredovao pa je država zauzela 68. mjesto na listi ukupno 186 zemalja svijeta. To je napredak od 15 mjesta u odnosu na prošli izvještaj ove fondacije.

Iako je Crna Gora napredovala u većini indikatora, u sekciji Vladavina prava je nazadovala.

“Politizacija nedovoljno finansiranog pravosuđa dugoročen je problem a hronizam (protekcija) i korupcija prožima se kroz zdravstvo, obrazovanje i sve nivoe vlasti, uključujući i sprovođenje zakona. Nekažnjivost, politički favorizam, nepotizam i selektivno gonjenje je često”, navodi se u izvještaju.

Iz Ministarstva finansija istakli su samo dobre ocjene iz izvještaja.

“Odličan rezultat ostvaren je u okviru indikatora „fiskalno zdravlje” (“fiscal health”) što je doprinijelo boljem rangiranju Crne Gore u ovogodišnjem Indeksu ekonomskih sloboda. Na regionalnoj rang listi, od ukupno 44 evropske zemlje, Crna Gora zauzima 33. mjesto, što predstavlja poboljšanje od 2 mjesta u poređenju sa prethodnom godinom”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Napredak Crne Gore je, ističu, prepoznat u sedam od ukupno dvanaest indikatora – lakoća poslovanja, slobode na tržištu rada, državna potrošnja, monetarna slobode, poresko opterećenje, fiskalno zdravlje i sudska efikasnost.

Najzapaženiji rezultat je ostvaren u okviru indikatora „fiskalno zdravlje“, gdje je Crna Gora ostvarila napredak od čak 25 bodova u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima.

Kako se dodaje u saopštenju, ti rezultati su pokazatelj uspješnosti Vladine fiskalne politike, kao i efikasnosti implementacije mjera fisklane konsolidacije koje su uvedene sa ciljem ozdravljenja javnih finansija.