Kod njih su milijarde dolara – ko trguje kriptovalutama

Podijeli

Broj hedge fondova fokusiranih na trgovanje kriptovalutama se više nego udvostručio u posljednja četiri mjeseca, dostigavši rekord od čak 226 takvih fondova.

To su pokazali su objavljeni podaci istraživačke kuće “Autonomous NEXT”.

Prije tog perioda, zaključno sa 18. oktobrom 2017. godine, broj globalnih hedž fondova sa sličnom strategijom se kretao oko 110, što je skok u odnosu na 55 fondova koliko je registrovano 29. avgusta i samo 37 sa početka 2017. godine, prenosi Reuters.

Vrijednost aktiva pod njihovim rukovodstvom dostigla je između 3,5 i 5 milijardi dolara, prema podacima te kompanije.

Šta su hedge fondovi

Hedge fondovi su osiguravajući fondovi, grupe investitora koji ulažu svoj novac u finansijske derivate (opcije, futurese i sl.) a koji mogu biti vezani za hartije od vrijednosti, robu, sirovine, valute…

Osnovni smisao ovakvih fondova je da se ublaži rizik od investiranja u derivate.

Hedge fondovi pojavili su se davne 1949 godine, kada je Alfred Džons prvi pokrenuo fond koji je pomoću zauzimanja tzv. dugih i kratkih pozicija na tržištu omogućavao postizanje ciljne izloženosti tržišnom riziku. Prednosti ove vrste ulaganja postale su interesantne bogatim individualnim investitorima, koji su tražili alternativni način tradicionalnim oblicima ulaganja.

Ovi fondovi imaju tretman „divljih“ fondova jer, po pravilu, nijesu registrovani i ne podliježu zakonskim propisima koji regulišu rad registrovanih investicionih fondova.

Objašnjenje toga leži u činjenici da ne postoji mehanizam koji bi mogao zabraniti određenoj grupi individualnih investitora da udruže novac, znanje i vrijeme, te da sa zajedničkog računa investiraju novac.

Poslovanje hedge fondova moguće je samo u slučaju da izbjegavaju zakone koji ograničavaju politike investiranja investicionim fondovima. Ovakvi fondovi u SAD organizovani su tako da nemaju potrebu da poštuju restriktivne zahtjeve SEC-a, tamošnjeg regulatora tržišta hartija od vrijednosti i berze. Riječ je o četiri zakona koji regulišu poslovanje investicionih fondova. SEC pokušava da reguliše poslovanje hedž fondova, ali u tome nema značajnijeg uspjeha, objasnili su iz Beogradske berze.