Slovenija: Sindikati traže povećanje plata 8%, Vlada nudi 1%

Podijeli

Kako bi izbjegla sve veći konflikt sa sindikatima javnog sektora i novi talas štrajkova, slovenačka vlada u četvrtak im je ponudila nominalno povećanje playa od jedan odsto, potvrdio je nakon sjednice vlade Boris Koprivnikar, ministar za javnu upravu i glavni vladin pregovarač.

Dodao je da je od vlade dobio mandat da s pretpostavkom jednopostotnog povećanja mase plata pregovori sa sindikatima javnih službi počnu već iduće sedmice, ali uz uslov da sindikati pristanu na uvrštavanje veće efikasnosti rada u sistem plata i sporije napredovanje u više platne razrede u pojedinim zvanjima.

Spomenuto povećanje plata opteretilo bi državni proračun za dodatnih 35 miliona eura, što vlada ocjenjuje prihvatljivim.

Većina sindikata državnih službi i drugih dijelova javnog sektora traži povećanje plata od oko osam odsto i povećanje regresa za godišnji odmor, što je premijer Miro Cerara prethodnih dana više puta nazvao neprihvatljivim i opasnim za stabilnost javnih financija.

Sindikat učitelja i nastavnika koji je u srijedu održao štrajk najavio je nove proteste zbog plata za idući mjesec ukoliko se ne bude više cijenio pedagoški rad i povećale plate, sugerišući da će svoja stajališta u tom slučaju zaoštravati sve do redovnih parlamentarnih izbora predviđenih za početak juna.

Kako je u četvrtak objavio državni statistički zavod, prosječna bruto plata u Sloveniji lani je iznosila 1.626,95 eura i 1.062 eura neto.

Neto mjesečna plata povećala se u godinu dana za 2,7 posto nominalno, dok se je njena realna vrijednost povećala za 1,3 odsto.

Neto plate u privatnom sektoru u prosjeku su za oko 300 eura manje nego u javnim službama i preduzećima u kojima je vlasnik država. Oko dvije trećine zaposlenih u Sloveniji dobija platu koja je manja od statističkog nacionalnog prosjeka.

Hina