Wall Street raste i dalje

Podijeli

Na Wall Streetu su i u četvrtak cijene akcija porasle, peti dan zaredom, pri čemu je ponovo po dobicima predvodio tehnološki sektor, dok se tržište oporavlja od oštrog pada početkom mjeseca.

Dow Jones skočio je 306 bodova ili 1,23 %, na 25.200 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,21 %, na 2.731 bod, a Nasdaq indeks 1,58 %, na 7.256 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi indeksi su porasli peti dan zaredom, čime je nastavljen oporavak od prošlonedjeljnog oštrog pada, pri čemu su cijene akcija ojačale u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, javlja Hina.

Pao je samo energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte, dok je dobitnike predvodio, kao i dan prije, tehnološki sektor.

Taj je sektor i prošle godine predvodio po dobicima, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog tržišta i zarada kompanija, kao što su Apple, Alphabet, Amazon.com, Netflix i Facebook.

U posljednjih pet dana S&P 500 indeks ojačao je 5,6 %, no i dalje je u minusu 4,9 % u odnosu na svoj rekordni nivo dostignut 26. januara.

I juče su, kao i dan prije, ulagači zanemarili naznake jačanje inflacije i fokusirali se na kvartalne poslovne rezultate kompanija, koji su posljednjih nedjelja bili u drugom planu.

Velika većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvestila je o boljim nego što se očekivalo finansijskim rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju.

U ovoj se godini, zahvaljujući između ostalim nedavnoj poreskoj reformi, očekuje dalji rast dobiti, pa analitičari u anketi Reutersa procenjuju da će zarade po akciji kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u 2018. porasti za 18,9 %.

“Zbog nervoze na tržištima u posljednje dvije nedjelje, doista dobri poslovni rezultati kompanija bili su u drugom planu. Posljednjih dana u fokusu su podaci o inflaciji, koja raste, no tržište se tome oduprlo”, kaže Leo Grohowski, direktor u kompaniji BNY Mellon Wealth Management.

Juče su se i prinosi na američke obveznice spustili ispod najvišeg nivoa u posljednje četiri godine, a upravo je snažan rast tih prinosa prije dve nedjelje izazvao bojazan od ubrzanja tempa povećanja kamatnih stopa u SAD-u, što je tada snažno pritislo tržišta akcija.

No, zahvaljujući rastu zarada kompanija i stabilnom jačanju najvećih svjetskih ekonomija, ove nedjelje su indeksi na Wall Streetu nadoknadili veliki dio gubitaka od početka februara.

I na evropskim berzama cijene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,29 %, na 7.234 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,06 %, na 12.346 bodova, a pariski CAC 1,11 %, na 5.222 boda.