CKB najvrjednija kompanija u Crnoj Gori

Hrvatska kompanija Ina – industrija nafte najvrjednija je kompanija u regionu već drugu godinu zaredom, pokazuje izvještaj Seenews Top 100 2017.

Kako prenosi AlJazeera Balkans, Ina je vrijedna 3,83 milijardi eura.

Najvrjedniji brend u Crnoj Gori je Crnogorska komercijalna banka (CKB), ali se u regionalni vrh nije uspjela plasirati nijedna crnogorska kompanija.

Prema ovim podacima, CKB je vrijedan 790 miliona eura a u 2016. godini ostvario je prihode u iznosu od 6,4 miliona eura.

Koje kompanije su ostvarile najveće prihode u 2016. pogledajte u sljedećoj tabeli:

Na drugom mjestu nalazi se rumunski OMV Petrom SA, vrijedan 3,2 milijarde eura. Zagrebačka banka na ovogodišnjoj listi napredovala je pet mjesta i zauzela treću poziciju među 100 najuspješnijih firmi u jugoistočnoj Evropi (Top 100 SEE).

Među prvih deset kompanija iz regije nalazi se slovenski farmaceutski gigant Krka d. d., koja je vrijedna 1,7 milijardi eura.

Najvrednija kompanija u Srbiji je Naftna industrija Srbije, koja zauzima 12. mjesto, dok je Crnogorska komercijalna banka na 13. poziciji ovogodišnje liste.

BH Telecom je najvrednija kompanija u Bosni i Hercegovini. Na ovogodišnjoj listi zabilježio je pad za četiri mjesta, potonuvši na 21. poziciju najvrednijih kompanija u regiji. Makedonski telekom pao je za pet mjesta i zauzeo 28. mjesto na ovogodišnjoj listi.

Bugarska farmaceutska firma Sopharma AD nalazi se na 46. mjestu Top 100 SEE.

Izvještaj koji izlazi već desetu godinu pokazuje da najvrednije kompanije iz regije dolaze iz Hrvatske i Rumunije, a da najveći profit ostvaruju firme iz Srbije.

Albanija i Moldavija nemaju predstavnike među najboljih 100 kompanija.

februar 17, 2018 at 11:21 pm