Wall Street: Najveći sedmični skok u pet godina

Podijeli

Wall Street je kraj radne sedmice dočekao u plusu.

Iako su u petak berzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, u cijeloj prošloj sedmici S&P 500 indeks skočio je više od četiri odsto, što je njegov najveći sedmični dobitak u pet godina.

Dow Jones ojačao je u petak 0,08 odsto, na 25.219 bodova, a S&P 500 za 0,04 odsto, na 2.732 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,23 odsto, na 7.239 bodova.

Tokom radne sedmice, Dow Jones je ojačao 4,25 odsto, što je njegov najveći sedmični dobitak od kraja 2016. godine, dok je S&P 500 porastao 4,3 odsto, najviše od januara 2013.

Nasdaq indeks osvojio je, pak, 5,3 odsto, što je njegov najveći sedmični dobitak od kraja 2011. godine.

Tako su ti indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodne dvije sedmice, u kojima su cijene akcija oštro pale zbog strahovanja ulagača od jačanja inflacije i bržeg nego što se očekivalo povećanja kamatnih stopa američke centralne  banke Fed.

Nakon ovosedmičnog skoka, S&P 500 indeks sada je u minusu oko 4,9 odsto u odnosu na svoju rekordni nivo postignut 26. januara.

I juče su ti indeksi, kao i u pet prethodnih dana, bili u pozitivnom području gotovo cijeli trgovinski dan jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija i naznake stabilnog rasta američke ekonomija.

No, pred kraj trgovanja cijene su dionica pale, nakon vijesti da je američko pravosuđe optužilo 13 Rusa i tri ruske firme za miješanje u izbore i američki politički proces.

Ti pojedinci i kompanije optuženi za zavjeru u cilju prevare SAD-a, trojica među njima optuženi su takođe za bankovnu prevaru, a pet za krađu identiteta, saopštio je posebni tužitelj za to pitanje Robert Miler. Poručeno je, takođe, kako nema naznaka da je to miješanje uticalo na ishod izbora, ali je pokazalo da su Rusi htjeli posijati neslogu u SAD-u, prenosi Hina.

“Ulagači su tražili izgovor da povuku dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena tokom sedmice, a uoči vikenda, pa im je ta vijest o Rusiji to omogućila”, kaže Denis Dik, trgovac u kompaniji Bright Trading.

U fokusu ulagača u petak bile su dionice Johnson & Johnsona, Abbvie i Pfizera, koje su poskupile više od 1,4 odsto, nakon objave dobrih poslovnih rezultata.

U dosadašnjoj sezoni objave rezultata velika većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa javila je o boljim nego što se očekivalo finansijskim rezultatima u posljednjem kvartalu 2017.

U ovoj se godini, zahvaljujući među ostalim nedavnoj poreskoj reformi, očekuje daljnji rast dobiti, pa analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u 2018. porasti za 19 odsto, dok su prije mjesec dana očekivali rast od 12 odsto.

“Osnovna priča nije se promijenila. Dosad još nijesmo vidjeli da se poreska reforma prelila na zarade kompanija, ali vjerujemo da će to podstaći drugi talas optimizma u vezi zarada”, kaže Ben Filips, direktor u kompaniji EventShares.

A na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,83 odsto, na 7.294 boda, dok je frankfurtski DAX odsto 0,86 posto, na 12.451 bod, a pariški CAC 1,13 odsto, na 5.281 bod.