Evropski ljekari napuštaju Veliku Britaniju

Podijeli

Evropskim ljekarima trenutno su privlačnije njemačke i skandinavske klinike od britanskih, pokazuju statistički podaci.

Kako prenosi Bloomberg, prošle godine se samo 3.458 novih ljekara iz Evropske unije registrovalo za rad u Velikoj Britaniji. To je devet odsto manje nego godinu ranije i ujedno najmanji broj novopridošlih doktora u osam godina.

U odnosu na vrhunac zabilježen 2014. kada ih je bilo 4644, radi se o smanjenju od 26 odsto, pokazuju podaci Opšteg medicinskog savjeta Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovi poražavajući podaci došli su usred kampanje privlačenja ljekara koju sprovodi Nacionalna zdravstvena služba (NHS) koja radi za javnu zdravstvenu pomoć u Britaniji. Posljednjih godina britansko zdravstvo snažno se oslanja na strane ljekare s obzirom na nedovoljan broj domaćih medicinara. Tako je svaki deseti ljekar u Engleskoj došao iz neke druge evropske države.

Prošlogodišnja studija je pokazala da će do 2027. trebati popuna dodatnih 190.000 radnih mjesta u tamošnjem zdravstvu. Izlazak Britanije iz Evropske unije ovaj bi nedostatak radne snage mogao učiniti još težim.

Bloomberg piše kako ljekari iz EU koji su razmatrali preseljenje na Ostrvo nijesu sigurni kako će izgledati regulativa nakon Brexita koja se tiče života i rada u Britaniji. Tako je Italijanka Andrea Pevere (35) odbila poziciju anesteziološkinje u jednoj engleskoj bolnici.

“Ako želite graditi buduću karijeru, dvaput razmislite o izboru Velike Britanije za dugoročni posao”, ističe Pevere.

Slično razmišlja i 26-godišnja Frančeska Mursia koja je diplomirala medicinu u Londonu, ali je odabrala Španiju za specijalizaciju iz hirurgije.

“Vezati se za zemlju koja ne želi biti u EU čini mi se nerazumno”, kaže Mursia.

Profesor zdravstvene politike na Londonskoj školi ekonomije Elias Mosialos ističe kako evropski ljekari smatraju Skandinaviju i Njemačku atraktivnijima za nastavak karijere od Velike Britanije, ali trka za privlačenje medicinskog kadra u budućnosti će se još više zahuktati. Procjene Evropske komisije kazuju da će “starom kontinentu” do 2020. nedostajati 230.000 stručnjaka medicinske struke, dok će na globalnom nivou ta brojka doseći 2,6 miliona, smatraju u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).