Koja je razlika između “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”

Podijeli

Evropska komisija objavila je veliku studiju o uticaju oznaka rokova trajnosti na bacanje hrane u EU.

Rezultati terenskog istraživanja pokazuju da se oko devet miliona tona hrane godišnje, što je deset odsto ukupne količine bačene hrane, u EU baci iz razloga povezanih s oznakama trajnosti prehrambenih proizvoda, javlja N1.

Prema istraživanju koje je obuhvatilo 2.296 proizvoda kupljenih u 109 trgovina na teritoriji osam država članica, najviše potencijala za smanjenje bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja ima kod mliječnih proizvoda, jogurta, svježih sokova, pakovanog mesa i ribe.

Manje od pola građana EU razume razliku između “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, oznaka koje su propisane evropskim zakonodavstvom. Iako nakon isteka ove druge oznake hrana može biti dobra za jelo još danima, nedjeljama i mjesecima, ona se masovno baca na dan isteka.

“Najbolje upotrijebiti do” znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, da npr. zadržava optimalnu hrskavost i boju. U Švedskoj i Norveškoj su eksperimentalno zamijenili tu oznaku s “najbolji kvalitet do” i “najbolje do, ali upotrebljivo nakon”.

Evropska komisija bi svakako trebalo tu inicijativu uzeti u obzir, smatra izvjestiteljka Evropskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane Biljana Borzan.