Svemirska bitka „tri kralja”: Ko će nas prvi odvesti u svemir

Podijeli

Svi smo kao mali maštali da posjetimo svemir, zar ne? Ta privilegija i dalje pripada samo astronautima, ali u skorije vrijeme bi se to moglo promijeniti, zahvaljujući privatnim firmama koje nastoje da budu prve koje će moći da ponude – odlazak u svemir.

Trenutno tri kompanije prednjače u tome koja će prva u listu svojih usluga uvrstiti posjetu svemiru, a njihovi osnivači su dobro znani Ilon Mask, Džef Bezos i Ričard Branson. Inc.com je kontaktirao sve tri kompanije u namjeri da provjeri dokle su stigli i evo šta je do sada urađeno po pitanju turističkih posjeta svemiru.

1. Space X (Ilon Mask)

Mask ima ambiciozne planove ne samo na Zemlji, već i van nje. On namjerava da kolonizuje Mars, tako što će slati ljude na osamdesetodnevne misije na ovoj planeti. Tamo će oni živjeti u funkcionalnim gradovima, sa svime što im je potrebno za život, od fabrika do picerija.

Trenutni biznis model Space X-a ne fokusira se na ljude u svemiru, već na satelite, istraživačku opremu i zalihe za Međunarodnu svemirsku stanicu. To će se uskoro promijeniti, pošto je ova kompanija otkrila da je njihov prvi odlazak u svemir sa ljudima – odnosno sa nekoliko članova posade koju čine astronauti iz NASA-e – planiran za početak ili sredinu 2018. godine. To će biti prvi put od 2011. godine da su Amerikanci, iz svoje domovine, letjeli u svemir.

SpaceX se, naravno, neće zaustaviti kod Međunarodne svemirske stanice; u februaru 2017. godine Mask je najavio da ova kompanija namjerava da pošalje dva građanina na put oko Meseca 2018. godine. Ovi ljudi, čiji su identiteti još nepoznati javnosti, već su platili depozit za svoju avanturu.

Za sada nije poznato dokle se stiglo sa ovim planovima, a prije nego što ova kompanija bude u mogućnosti da šalje ljude u svemir, moraće najprije da lansira Falcon Heavy – ogromnu raketu sa 27 motora, najmoćniju još od Apollo misija. Prvi testovi trebalo bi da započnu najranije u januaru 2018.

Mask je poznat po tome što rokove shvata fleksibilno, pa je nemoguće odrediti realističnost ovih planova. U martu 2017. on je rekao da će prvo lansiranje biti na letu, a sada kaže da je januar najranija moguća opcija. Mnogi smatraju da je 2018. i dalje preambiciozan cilj, ali mnogi su i mnoge Maskove ostvarene rezultate smatrali nemogućim, pa strpljivo čekamo da vidimo šta će se dešavati.

2. Blue Origin (Džef Bezos)

Kompanija Džefa Bezosa ima sasvim drugačiji pristup u odnosu na SpaceX: oni žele da se najprije fokusiraju na turiste, a tek potom da lansiraju prtljag. Plan ove kompanije je da šalju ljude na jedanaestominutne vožnje po „ivici svermira”, to jest oko sto kilometara od tla. To se, nažalost, neće desiti u skorije vrijeme, niti je poznato koliko bi takva avantura mogla da košta.

Blue Origin je, ipak, sve bliže svom cilju: sredinom decembra 2017. objavili su da su izveli prvo lansiranje svoje New Shepherd rakete, sa kojom je, u Teksasu, bezbjedno poletjela i sletjela lutka Skywalker.

Baš kao i SpaceX, i Blue Origin planira da smanji troškove tako što će iznova koristiti svoje rakete, koje će oprezno krstariti do Zemlje, a potom ići na servis i ponovo se korisiti.

CEO Blue Origin kompanije Bob Smit u oktobru 2017. godine rekao je da će u roku od 18 mjeseci prevoziti ljude do svemira, što znači da je rok april 2019. godine. I to je produženje originalnog roka, pošto je 2016. obećano da će 2018. biti prvo lansiranje. Ova kompanija ne dozvoljava da je požuruju i kaže da će slati ljude u svemir kad budu spremni, ni momenta ranije.

U realnosti, sva je prilika da će to biti april 2019. najranije, ali isto kao i sa Maskom, tako se i sa Bezosom – nikad ne zna.

3. Virgin Galactic (Ričard Branson)

Virgin Galactic se suočio sa nekoliko ozbiljnih problema u svojoj misiji da se domogne svemira, a najgora je smrt njihovog testnog pilota tokom nesreće u Mohavi pustinji 2014. godine. Ova tragedija zvanično je proglašena posljedicom greške pilota i nedostatkom mehanizma protiv takvih grešaka, što je dovelo do dvogodišnje zabrane rada na testnim letovima za ovu kompaniju. Ona je, u međuvremenu, redizajnirala svoje letelice.

Sve je, naravno, ideja Ričarda Bransona, zavisnika od adrenalina, a primarni cilj Virgin Galactic-a je da šalje ljude u svemir u rekreativne svrhe. Vozilo kojim će se to postizati je značajno drugačije u odnosu na rakete dvije prethodno pomenute firme; ova više liči na futuristički avion, nego na raketu. SpaceShip Two – kako se zove – zakačen je za trup većeg nosača-letelice, a nakon što se otkači od njega stiže izvan orbite brzinom od 4.800 km/h.

Virgin Galactic će kartu za ovakvo putovanje naplaćivati 250.000 dolara, a lista čekanja – očekivano – već postoji i na njoj se nalaze poznate ličnosti poput Toma Henksa, Leonarda Dikapria i Keti Peri. Oni, u suštini, plaćaju za nekoliko minuta bestežinskog stanja i pogleda na Zemlju sa visine od stotinak kilometara.

Bransonova kompanija izvela je nekoliko uspješnih testova u proteklim mjesecima: u jednom je letjelica bila petnaest kilometara iznad nosača, a potom se bezbjedno vratila na Zemlju. Sljedeći korak su testovi u pravcu svemira, a Branson je u oktobru 2017. rekao da su sada samo tri mjeseca daleko od njega i da će u svemiru biti za pola godine. Kad se to desi, neće se dugo čekati na prve turiste.

Ko će prvi uspjeti da ostvari svoj cilj, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, bitka „tri kralja” se nastavlja, a ko će prvi dosegnuti neslućene visine, ostaje da se vidi.