Američki Kongres priprema “zakon o bitcoinu”

Podijeli

Podstaknuto globalnim ulagačkim “ludilom” za bitcoinom, američko zakonodavno tijelo razmatra novi regulatorni okvir koji će uvesti stroži nadzor na saveznom nivou, kazalo je Reutersu nekoliko zastupnika američkog kongresa.

Obje stranke u Senatu i Zastupničkom domu, republikanci i demokrate, saglasni su se kako bi regulativa trebalo da razriješi probleme i rizike koje virtuelne valute predstavljaju za ulagače i finansijski sistem.

“Neupitna je činjenica da postoji potreba za regulatornim okvirom”, izjavio je republikanski senator Majk Raunds, član Odbora za banke.

Kriptovalute su trenutno u regulatornoj “sivoj zoni” između dva finansijska regulatora, ministarstva finansija, centralne banke i saveznih država. Glavnina zabrinutosti zakonodavaca fokusirana je na špekulativno trgovanje i investiranje u kriptovalute.

Prema mišljenju dijela kongresmena, trgovina kriptovalutama bi stoga trebalo da bude reguliasana kao trgovina dionicama. Regulatori širom svijeta upozoravaju da se kriptovalute mogu koristiti za pranje novca i finansiranje terorizma te narušavanje povjerenja u finansijski sistem.

Njemačka i Francuska žele da se rasprava o kriptovalutama nađe na dnevnom redu narednog sastanka grupe G20.