Budvanska rivijera protiv vraćanja imovine Karađorđevićima

Podijeli

U Hotelskoj grupi Budvanska rivijera tvrde da nisu dobili nikakvu službenu informaciju o najavama da bi srpska kraljevska porodica Karađorđević pred međunarodnim sudom mogla zatražiti povrat imovine u Miločerskom parku.

Tvrde da će, ako se to dogodi, preduzeti sve što je nužno da bi zaštitili svoju imovinu, prenose Vijesti.

Karađorđevići već godinama pokušavaju vratiti vlasništvo u Crnoj Gori.

“Ako je takav postupak pokrenut, Budvanska rivijera će preduzeti sve nužne radnje za zaštitu svoje imovine”, saopšteno je iz većinski državne kompanije koja je vlasnik Svetog Stefana, Vile Miločer i Miločerskog parka.

Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im se vrati zemlja na ostrvu Sveti Stefan, vila Miločer, gotovo cijeli Miločerski park i zemljište u Pržnu na kojem je izgrađen hotel Kraljičina plaža i na kojem se planira izgradnja depadanse budućeg hotela.

Povratom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo 5.000 kvadrata iznad Miločerskog parka koji je trenutno uknjižen na Prvu banku Aca Đukanovića.

Komisija za povrat i obeštećenje Općine Budva odbilo je zahtjev Karađorđevića 2007. godine. Istu odluku donijela je i Regionalna komisija za povrat u Baru, uz isti stav, da ne postoji akt o oduzimanju.

Imovina je Karađorđevićima oduzeta 1947. odlukom tadašnje Skupštine FNRJ. Većinski vlasnik Budvanske rivijere sada je crnogorska država (vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje imaju oko 58% dionica). Oko 15,23% udjela ima AIK banka Midraga Kostića, a jednako toliko i dvije tvrtke Stratex grupe Neila Emilfarba.