Građevinske aktivnosti EU usporile rast

Podijeli

Građevinske aktivnosti u Evropskoj uniji (EU) u decembry 2017. godine na mjesečnom nivou su blago uvećane, dok su na godišnjem značajnije usporile, pokazao je najnoviji izvještaj Eurostata.

Sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru na nivou 28-članog EU-a u decembru 2017. prema mjesecu je ranije uvećana za 0,6 odsto, nakon rasta za revidiranih 0,5 odsto u novembru, pokazale su u ponedjeljak najnovije procjene Eurostata.

Među zemljama članicama čijim podacima su raspolagali u Eurostatu, najizrazitiji rast aktivnosti u građevinarstvu prema mjesecu ranije zabilježen je u Rumuniji, za 4,5 odsto, a u stopu je slijede Francuska i Mađarska, s većom proizvodnjom od 4,2 odnosno 3,9 odsto.

S druge strane, najizrazitiji pad na mjesečnom nivou zabilježen u Slovačkoj, za 5,5 odsto, Španiji, za 4,4 idsto, te u Bugarskoj, za tri odsto, prenosi Hina.

Za Hrvatsku podaci nisu objavljeni, uz napomenu da spadaju u grupu članica koje nijesu obavezne dostavljati mjesečne podatke.

U 19-članoj eurozoni građevinska aktivnost gotovo je stagnirala u decembru, porastavši za svega 0,1 ofsto u odnosu na mjesec ranije, kad je porasla za revidiranih 0,2 odsto.

U cijeloj prošloj godini prosječna je proizvodnja u građevinskom sektoru na nivou EU uvećana za 3,5 odsto, a u eurozoni za 2,4 odsto, objavio je Eurostat.