Pet dobrih razloga da iz svog života izbacite energetska pića

Podijeli

Kada su u pitanju energetska pića, čini se kako su zdravstvene opasnosti ozbiljno nadmašile bilo kakve prednosti.

Konzumirate li ova pića? Ako je odgovor da, sigurni smo kako će vas zanimati rezultati najnovijeg istraživanja objavljenom u časopisu Frontiers in Public Health a koji upozoravaju na povezanost zdravstvenih rizika s povećanom potrošnjom energetskih napitaka.

Stručnjaci tvrde kako njihova konzumacija postaje “značajni zdravstveni problem budućnosti”, a kakvu štetu čine vašem tijelu, saznajte u nastavku.


1. Mentalno zdravlje

Istraživanjem je otkriveno kako tinejdžeri koji ispijaju energetska priča imaju i veći rizik od depresije, dok odrasli ljudi imaju više problema sa stresom i nezadovoljni su kvalitetom sna. Rizik za mentalno zdravlje bio je veći što su ispitanici pili više ovih pića.

2. Oštećenja bubrega

Višak kofeina povezuje se s bubrežnim bolestima, jer može uzrokovati visoki krvni pritisak, a kofein te popularni sastojak taurin navode se kao uzročnici pogoršavanja hronične bolesti bubrega. I dalje je upitno mogu li manje količine taurina oštetiti zdrave bubrege, jer kako navode naučnici u navedenom istraživanju, “trenutno ne poznajemo dugoročne učinke učestalog korišćenja ove aminokiseline”.

3. Dijabetes tipa 2

Energetska pića povećavaju rizik od razvoja šećerne bolesti tipa 2 jer velika potrošnja kofeina smanjuje osjetljivost na insulin. Brojna energetska pića sadrže osam puta više kofeina nego kafa, a još više zabrinjava količina šećera u njima. Prosječno energetsko piće sadrži oko 54 grama šećera, što je više od preporučenog dnevnog unosa od 30 grama.

4. Kardiovaskularni problemi

Prekomjerna potrošnja energetskih napitaka može izazvati ozbiljne probleme za vaše srce. Prekomjerna konzumacija kofeina tako može uzrokovati visoki krvni pritisak, povećanu brzinu otkucaja srca i srčanu palpitaciju (“lepršavost” srca), a energetska pića povezana su i sa srčanim zastojem pa čak i smrću u rijetkim slučajevima.

5. Erozija zuba

Kiseli pH i visoki udio šećera u ovim pićima mogu uzrokovati velike probleme u vašim ustima sa zubima, zubnom šupljinom, eroziju zuba te uklanjanje sloja kojim dolazi do osjetljivosti i boli.