EU uvodi porez na prekogranične pošiljke male vrijednosti

Podijeli

Dvocifreni rast prekograničnih komercijalnih paketa deklarisane male vrijednosti postaje sve veći izazov davaocima usluga dostave kao i carinskim službama u Evropskoj uniji.

Više od tri četvrtine svih paketa ima manju težinu od 2 kg i vrijednost od 150 eura. Veći dostavljaći paketa u evropskim zemljama imaju preko 100 hiljada takvih paketa u obradi. Takvi paketi po pravilu dolaze iz zemalja Dalekog Istoka. Problem je i što, kako navodi eCommerce Europe, u najvećem broju slučajeva nemaju ispravno deklarisanu vrijednost pa je vrlo teško ispravno osigurati zakonito plaćanje PDV-a na takve pošiljke.

Sredinom decembra prošle godine ministri finansija članica EU dogovorili su se da najkasnije do 2020. godine u Uniji ukinu povlasticiu oslobađanja poreza na pošiljke male vrijednosti (uglavnom 22 eura).

Prema dogovoru ministara finansija zemalja EU, online trgovine bi imale obavezu uvođenja jedinstvene identifikacije za sve pošiljke koje bi ispravno deklarisale sadržaj, cijenu, podatke o primaocu te identifikacioni broj poreza na promet u standardizovanom digitalnom obliku što bi olakšalo posao carinskim i poreskim tijelima.

Na standardizovanju takve identifikacije komercijalnih pošiljki rade predstavnici Svjetske poštanske unije (The Universal Postal Union UPU) i Evropske komisije za normiranje (European Standardization Committee CEN).

Evropska komisija je utvrdila obavezu članicama Unije da do kraja 2019. godine usvoje zakonsku regulativu o digitalizaciji prekograničnih isporuka svih pošiljki bilo koje vrijednosti kojima će se zamjeniti postojeća neusklađena regulativa članica EU.

U članicama EU djeluju 74 poštanske uprave i sve su podržale uvođenje jedinstvenog digitalnog identifikacionog obrasca za pošiljke a podršku su dali i iz nacionalnih carinskih i poreskih uprava članica Unije.