Zelene i crne masline: Koje su bolje i zdravije

Podijeli

Da li ste se ikada pitali postoji li neka veća razlika i koje su masline zapravo bolje? Zelene, crne ili one crvenkaste?

Nesumnjivo je da su masline jako zdrave kao i ulje koje dobijamo od njih, ali razlika ipak postoji, iako nije pretjerano velika.

Maslina mijenja boju dok sazrijeva, a kakvu ćemo jesti zavisi samo od toga kada je ubrana.

Zelena maslina je zapravo manje zrela maslina, crna je zrela odnosno prezrela dok su crvenkaste masline ubrane tačno u trenutku zrenja. Ako tada nije ubrana, maslina mijenja boju prema zagasitim ljubičastim tonovima da bi na kraju postala crna maslina. A u tom se periodu lagano mijenja.

Nastavak teksta ispod reklame



Zelena maslina je sočnija i malo slađa, s mesom koje se čini svježijim od crnih.

Crne su masline zrelije, odnosno mekše, a ukus im je gorkast i intenzivniji od zelenih.

Međutim, kad se od njih radi ulje, crne masline daju ljepšu zlatnu boju i ukus s manje gorčine.

Međutim, iako ispada da im je najveća razlika u ukusu, zelene su ipak malo bolje, jer dozrijevanjem crna maslina gubi manji dio antioksidansa. Odnosno, ako se ubere ranije, a zelene masline se obično beru u septembru kada još nijesu skroz zrele, tada imaju više polifenola, dok crne, zrele masline, u sebi imaju više ulja.

I to je zapravo jedina razlika koju bismo trebalo da spomenemo kad je u pitanju bolja, odnosno zdravija maslina.

Iako obje vrste i dalje obiluju brojnim antioksidansima i zdravim, hranjivim materijama. Među njima moramo posebno istaknuti zdrave masti.

Iako relativno visok, udio masti u maslinama najviše otpada na mononezasićenu oleinsku masnu kiselinu, koja smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti i dopridonosi smanjenju visokog krvnog pritiska.

Oko 100 grama maslina ima 6,3 posto ugljenih hidrata, 0,8 odsto proteina i 10,7 odsto masti. Sadrže i značajnije količine vlakana te važnih minerala poput kalcijuma, željeza, cinka, bakra i selena.

Sadrže i veliku dozu vitamina E te važne fitohemikalije poput beta karotena, luteina i zeaksantina.

Istaknimo i to da masline nemaju puno kalorija, a najveći problem kod njihove konzumacije ne predstavlja količina masti, jer su to zdrave masti, već so, ako ih kupujete konzervirane. U tom ih je slučaju potrebno dobro isprati prije jela.

Fit Index