Dobit Deutsche Telekoma porasla skoro 30 odsto, povećavaju i dividende

Podijeli
Deutsche Telekom grupa ostvarila je u prošloj godini prihode od 74,9 milijardi eura, što je 2,5 odsto više nego godinu dana prije, pri čemu je čista dobit porasla gotovo 30 odsto, pokazuje finansijski izvještaj tog njemačkog telekomunikacijskog diva.
U okviru DT grupe posluje i Crnogorski Telekom, koji, međutim, iz godine u godinu ostvaruje pad dobiti.

Prema izvještaju objavljenom u četvrtak, čista dobit grupe DT iznosila je u 2017. godini 3,5 milijardi eura, što je za 29,4 odsto više nego godinu dana prije.

Prilagođena EBITDA DT-a porasla je, pak, za 4,9 odsto, na 22,45 milijardi eura, što je u skladu s planovima.

Investicije grupe u svijetu dosegnule su lani rekordnu 12,1 milijardu eura, što je 10,4 posto više nego godinu dana prije, pri čemu se DT usmjerio na izgradnju mreže.

Iz kompanije poručuju i da su lani ostvareni svi finansijski planovi.

“DT nastavlja rasti na svojim tržištima u svijetu. U 2017. smo ponovno održali sva naša obećanja. Želimo da dioničari zarade od našeg uspjeha, pa stoga planiramo povećati dividendu treći put zaredom”, poručio je u izvještaju izvršni direktor DT-a Tim Hottges.

Nadzorni odbor i Uprava DT-a predložili su, naime, skupštini dioničara povećanje dividende za prošlu godinu za daljnjih pet eurocenti, na 65 eurocenti po dionici.

Politiku povećanja dividende Uprava DT-a vodi već godinama, pa je u posljednje tri godine dividenda povećana za ukupno 30 odsto.