Izgradnja autoputa: Probijeni tuneli Mrki krš i Mala trava

Podijeli

Na trasi prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare probijena su još dva tunela, Mrki krš i Mala trava, koji se nalaze na sekciji 3 (Lopate).

Do sada je završen proboj šest od ukupno 16 tunela na dionici Smokovac – Uvač – Mateševo, saopšteno je iz kineske kompanije.

Izvođač radova na oba probijena tunela je kineska kompanija CRBC. Tunel Mrki krš probijen je za deset mjeseci, a ukupna dužina obje cijevi ovog tunela je oko 1.4 kilometra. Izgradnja tunela Mala trava, čije su cijevi dužine 1.8 i 1.9 kilometara, počela je u oktobru 2016. godine. Mala trava je, ujedno, do sada najduži probijeni tunel na autoputu i jedan od najizazovnijih u građevinskom smislu.

„Tuneli Mrki krš i Mala trava prvi su probijeni tuneli na Sekciji 3. Skoro cijelu ovu sekciju odlikuju izuzetno teški geološki uslovi u kojim se izvode radovi, pa je proboj tunela ovdje veliki izazov u građevinskom smislu. Na ovim tunelima nastavljamo postavljanje sekundarne obloge na tunelskim cijevima“, saopšteno je iz kompanije CRBC.

Na Sekciji 3 ostalo je da se probiju tuneli Đurilovac i Kosman, koji je jedan od najdužih i najzahtjevnijih objekata na cijeloj prioritetnoj dionici. Pored tunela, na ovoj sekciji gradi se još osam mostova.

Na cijeloj trasi do sada je završen i proboj tunela: Mrke (sekcija 1), Klopot i Vilac (sekcija 2) i Jabučki krš (sekcija 4).

Ukupno, do sada je probijeno oko 13,4 kilometara tunela na prioritetnoj dionici autoputa.