Kako uštedjeti 1.800 eura za godinu

Podijeli

Složićete se da je užasno kad nekoliko dana prije plate shvatite da vam je račun prazan, a nemate pojma na šta ste potrošili novac?

Manijakalna štednja nikom nije draga, ali mora postojati način da shvatite na šta bacate novac. Tajna bi mogla ležati u drevnoj japanskoj metodi Kakeibo koja navodno pomaže da uštedite novac.

Kakeibo u prevodu znači “kućno računovodstvo”, a Independent piše da bi vam oslanjanje na ovu metodu moglo da uštedi popriličan iznos. Sve što trebate učiniti jeste da na kraju svakog mjeseca napišete na šta ste potrošili novac u zadnje četiri nedjelje.

Cilj ove metode je da pojedincima pruži nadzor nad tim gde su potrošili novac, ali im i pokaže gdje bi mogli da uštede. Takođe podučava da pripazite na četiri stavke koje su veoma važne:

1.Preživljavanje– biti u stanju da platite stanarinu i račune, ali i kupite hranu.

2.Neobavezno– kupovina nove odjeće, odlazak u restorane i na piće, bez pretjerivanja naravno.

3.Kultura– Odlazak u bioskop i pozorište, na koncerte i sportska dešavanja.

4.Dodatno– pokloni za rođendane, neplanirane popravke ili hitni slučajevi.

Naravno, ova metoda ne zvuči kao ništa revolucionarno, ali vjerovatno nikad nijeste probali nešto slično. Na blogu Moni Ninja tvrde da ova metoda njenom korisniku može da uštedi čak 35 odsto budžeta, što je u odnosu na prosječnu platu u Crnoj Gori, oko 150 eura mjesečno.

Zamislite da na kraju godine shvatite da imate ušteđevinu od 1.800 eura.