MMF zadovoljan Crnom Gorom

Podijeli
Crna Gora je unaprijedila fiskalnu i finansijsku stabilnosti, što je, uz rezultate fiskalne konolidacije, dalo doprinos jačanju ekonomije, a snažno je unaprijeđen regulatorni okvir u segmetu finansijskog sistema”, istakao je Martin Petri, šef Misije MMF-a za Crnu Goru.

On je pozitivnim ocijenio preuzimanje kontrole pružalaca finansijskih usluga od strane CBCG.

Naime, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Petri. Misija MMF-a boravi u Crnoj Gori radi održavanja redovnih godišnjih konsultacija u skladu sa Članom IV Fonda.

Guverner CBCG upoznao je predstavnike MMF-a sa stanjem bankarskog sektora, kao i sa tekućim aktivnostima CBCG.

Po riječima guvernera, tokom prethodne godine finansijska stabilnost je značajno unaprijeđena, što potvrđuju ostvareni indikatori poslovanja u prethodnoj godini, i to, u prvom redu, rast kreditne aktivnosti i depozita, održavanje nivoa likvidnosti i solventnosti iznad zakonskog minimuma, te “zdravija” imovina banaka i njihova adekvatna kapitalizovanost.

Sa druge strane, kako je kazao, u bankarskom sistemu je, tokom 2017. godine, zabilježen pad kamatnih stopa i nivoa nekvalitetnih kredita i potraživanja, koji su na kraju 2017. za 21 odsto niži u odnosu na kraj 2016. godine, tako da je njihovo učešće u ukupnim kreditima sada iznosi 7,29 odsto.

Guverner je upoznao sagovornike i sa intenzivnim regulatornim aktivnostima CBCG tokom prethodne godine, koje su usmjerene na usaglašavanje sa direktivama Evropske unije i uvođenje najboljih praksi.

Misija MMF-a boraviće u našoj zemlji do 7. marta, kada će biti upriličena konferencija za medije na kojoj će se prezentovati nalazi Misije o stanju ekonomije i izgledima za naredni period.