Naučnici razbijaju mit o potrebnih osam čaša vode dnevno

Podijeli

Za one kojima je muka popiti preporučenih osam čaša vode dnevno, naučnici imaju dobru vijest – ne vrijedi isto pravilo za sve.

Po stručnjacima je ”osluškivanje” vlastitog organizma najbolji način da se utvrdi kada nam je dosta vode.

To zvuči dosta neodređeno, ali naučnici s australijskog univerziteta Monash utvrdili su da je ljudima, u trenutku kad je organizmu tečnosti dosta, vodu teško gutati.

Dakle, “osluškujte” vlastito grlo.


“Potrebno je raditi ono što vaš organizam traži – pijte vodu kad ste žedni, a ne po utvrđenom rasporedu”, kaže Majkl Farel, glavni autor studije objavljene u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Farel i njegovi saradnici zatražili su od 20 učesnika istraživanja da piju vodu u dvije situacije, nakon napornog vježbanja, kad su bili žedni i poslije, kad su vodu morali piti “na silu”.

U drugom slučaju morali su uložiti triput više napora da popiju zadatu količinu vode – što je bio jasan znak da tijelo reguliše pretjeranu konzumaciju tako da je fizički otežava.

Odnosno, objašnjava Farel, refleks gutanja postaje sputan nakon što je popijena dovoljna količina vode.

Dakle, kad je posrijedi mit o osam čaša vode na dan, dobra je ideja ostati hidratizovan, ali pritom treba slušati vlastito tijelo.

Treba istaći i da previše vode može biti pogubno. Prekomjeran unos tečnosti može dovesti do hiponatremije, odnosno oticanja ćelija tijela, što posljedično dovodi do grčeva, mučnine, povraćanja, gubitka svijesti, a u ekstremnim slučajevima i do smrti.

Hina