Šta je Instagram Shadowban i kako utiče na vas

Podijeli

Da li vam je poznat izraz Shadowban? Mnogi autori kojima je u fokusu analiziranje društvenih mreža bave se ovom pojavom vrlo aktivno u posljednje vrijeme. Iako na internetu možete pronaći dosta tekstova na ovu temu, većina korisnika Instagrama još ne zna šta to tačno znači niti da li nekako utiče na njih.

Kao što se iz naziva može zaključiti, riječ je o jednom vidu zabrane koju Instagram može da nametne vašem nalogu tako da vi toga uopšte ne budete svjesni. I tu je leži najveći izazov Shadowbana.

Svaki post koji objavite vidjeće samo vaši trenutni pratioci dok će ostatak potencijalne publike ostati uskraćen za to što ste podijelili. Shadowban onemogućava pristup novoj publici pošto ćete, šta god objavili, ostati nevidljivi bez obzira na pretragu koju neko zadaje.

Ako ste doživjeli dramatično smanjenje lajkova i komentara, a ljudi koji su u interakciji sa vašim nalogom su isključivo oni koji vas već prate, onda vam je možda nametnuta ova zabrana.

Najlakši način da to provjerite jeste da zamolite nekoga ko je već vaš pratilac da vas ukloni sa liste i proveri da li se vaša slika pojavljuje pri pretrazi konkretnog hashtaga.

Iako niko nije ponudio zvanično obrazloženje kako dolazi do zabrane sigurno je da je možete „zaraditi“ nepoštovanjem Instagram Terms and Rules.

Instagram se oduvijek trudi da svoju zajednicu učini sigurnom, zabavnom i autentičnom. Porast upotrebe različitih vrsta botova i spamera otežava ovu namjeru pa Instagram konstantno uvodi oštrija pravila.

Koja ponašanja privlače pažnju algoritama i spam filtera koji vas stavljaju „u sjenku“?
Upravo korišćenje pomenutih botova, automatizacija postova i kupovina pratilaca su aktivnosti koje nijesu u skladu sa uslovima korišćenja.

Bilo kakva vrsta automatizacije, uključujući i bot programe za komentare kontrolišu se vrlo revnosno od strane postavljenih algoritama. Postoje programi koji vas podsjećaju da treba da objavite novi post, ali to ne rade umjesto vas. Upotreba ovakvih programa ne nosi nikakav rizik.

Ako iste hashtagove koristite u dužem vremenskom periodu, Instagram alogitmi mogu da pomisle da je riječ o spamu. Zato se preporučuje da se oni osvježavaju i kombinacije mijenjaju sa vremena na vrijeme, piše blog Mojafirma.rs.

Ponekad dijelovi sadržaja unutar hashtaga mogu biti problematični. Instagram je počeo da prepoznaje materijal koji je označen kao sadržaj za odrasle tako da ako koristite hashtag koji je masovno korišćen u ove svrhe cijeli vaš post može završiti sa zabranom.

Klikom na hashtag možete provjeriti da li koristite problematične riječi. Ukoliko ne postoji odeljak „top posts“ i ne možete da pregledate više od jedne stranice slika značete da je sadržaj koji koristite ograničen. Ponekad postoji i poruka na dnu stranice koja navodi da je hashtag ograničen zbog zloupotrebe.

Oni koji istražuju ovu novu pojavu dali su i neke korisne smjernice. Ukoliko se vratite na „uobičajen nivo aktivnosti“, u roku od 24-48 sati sve se može vratiti u normalu.

Pošto Instagram redovno mijenja svoje algoritme s vremena na vrijeme sasvim je normalno vidjeti promjene u angažmanu na naše postove. Takođe, imajte na umu da reach postova umije da opadne i zbog poslovne strategije samog Instagrama koji zarađuje od sponzorisanih oglasa.

Bez obzira da li je Shadowban toliko rasprostranjen koliko neki o tome pričaju, u jedno možete da budete sigurni. Ukoliko poštujete pravila, redovno provjeravate svoje hashtagove i trudite se da doprinese kvalitetu sadržaja koji se putem ove mreže dijeli, nemate o čemu da brinete.