Kostić kupio još 7,8 odsto akcija Aerodroma Portorož

Podijeli

Slovenački holding Istrabenz prošle sedmice je kompaniji Hotel Palace Portorož u vlasništvu srpskog preduzetnika Miodraga Kostića prodao 7,8 odsto svog udjela u Aerodromu Portorož nakon čega ukupan Kostićev udio iznosi 38 odsto.

Kostić i MK Grupa, komentarisali su za Poslovni dnevnik, ovim sticanjem na umu imaju promociju Portoroža kao top destinacije i povećanje broja letova s pozitivnim učinkom na tamošnju turističku industriju.

Istrabenz je zapravo prodavao 15 odsto svog udjela, a drugi paket od 7,8 odsto uzela je Opština Kopar čiji udio u ukupnoj vlasničkoj strukturi tog aerodroma sada iznosi 36 odsto.

Kako su u prenijele Finance, Istrabenz je ovim poslom zaradio 100 hiljada eura, a pitanje je ko bi u krajnjem mogao postati većinskim vlasnik te vazdušne luke. Naime, još 15,23 odsto udjela drži Luka Kopar, dok je 10 odsto udjela u vlasništvu je Cestovne firme Kopar.

MK Grupa u Sloveniji već posjeduje Portorož hotel Kempinski Palace, a od maja prošle godine i 30-postotni udio u aerodromu koji su preuzeli od Fraporta Slovenija, odnosno ljubljanskog aerodroma.

Finance kao moguću motivaciju ove akvizicije navode na postupak preventivnog restrukturiranja koji je u Istrabenzu započeo 15. februara. Ove godine ističe dogovor o reprogramiranju kredita koji je Istrabenz s povjeriocima postigao 2013. godine, a spominje se i dug od 70 miliona eura za koji je nekadašnji predsjednik uprave Istrabenza tvrdio da je naplativ iz imovine te kompanije. Najveći vlasnik Istrabenza je Sava sa svojih 16,32 odsto udjela, ujedno i većinski vlasnik Gorenjske banke.

Sredinom februara, gostujući u emisiji Oko ekonomije na Radio-televiziji Srbije, Miodrag Kostić je istakao da je plan njegove MK Grupe da 50 odsto njihovog poslovanja bude u inostranstvu te da u tom kontekstu kupuju hotele u drugim zemljama, povećavaju udjel u Gorenjskoj banci te sprovode druge poslovne odluke.

To je u ujedno bio odgovor i na pitanje Poslovnog dnevnika vezano za povećanje udjela u zračnoj luci Portorož, uz naglasak da MK Grupu čini i 75 menadžera koji učestvuju u donošenju poslovnih odluka te da su na ovaj način zajedno došli do 270 miliona eura izvoza godišnje.

Prošle srijede je istekla dozvola Banke Slovenije za povećanje udjela Kostićeve AIK banke u Gorenjskoj banci, dok Narodna banka Srbije (NBS), kao regulatorno tijelo u ovom postupku, još nije donijela novo rješenje.

Rok od 45 dana za predaju potrebne dokumentacije bez koje sticanje ukupno 75,99 odsto vlasničkog udjela AIK-a u Gorenjskoj banci neće biti dovršeno ističe sredinom marta.

“Od NBS-a je zatražena saglasnost i njihove odluke ne možemo diskutovati. Radimo sve da nam se navedena saglasnost izda na osnovu dokumentacije koju smo im dostavili te ispravljenih primjedbi koje su nam uputili. Vjerujem da vlasništvo AIK banke nad Gorenjskom srpskoj ekonomiji nosi pozitivan efekat”, komentarisao je Kostić naglasivši da su za navedenu akviziciju već ishodili saglasnost Evropske centralne banke.