BMW želi da pretvori vaš mobilni telefon u ključeve automobila

Podijeli

Baš kao što je CES sajam u Las Vegasu privukao lidere u automobilskoj industriji da pokažu novitete koji se tiču pametnih telefona, isto tako ih privlači i Mobile World Congress (MWC) sajam u Barseloni. Konkretnije, na njemu se BMW odlučio prezentovati autonomni i3 električni automobil kojim se može upravljati pametnim telefonom.

Odnosno, može se “pozvati” i kad stigne pred svog vlasnika, on sjeda na zadnje sjedište i preko pametnog telefona upravlja “sitnicama” kao što su svjetla, retrovizori, truba.. Ali, vožnju obavlja automobil sam i kad doveze vlasnika do željene destinacije, odlazi sam da pronađe parking mjesto!

Naravno, sve ovo prikazano je na demo prezentaciji i kompletna tehnologija i dalje je godinama daleko od stvarnosti, no zanimljivo je vidjeti da se radi na njoj. A da bi čekanje bilo olakšano, njemački automobilski gigant je predstavio BMW Digital Key, kojim se može zaključati, otključati i pokrenuti vozilo. Takođe, BMW Digital Key moći će se dijeliti na do četiri osobe, koje imaju pristup automobilu.

Navodno će ovaj novitet na tržištu biti već u julu ove godine, ali neće biti ekskluzivan jer Tesla je već napravila nešto slično. Uz to, BMW Digital Key neće imati kompatibilnost ni s jednim brendom pametnih telefona osim Samsungom.

Zato će potpunu kompatibilnost imati eSIM, koji postoji od 2016. Uz njega vozači mogu spajati mobilne uređaje na sami automobil, što znači da mogu služiti kao WiFi hotspot, koristiti više mobilnih mreža i samim time imati posebnu pretplatu, koja je posebna po tome što garantuje bolju povezanost nego pametni telefon. Naravno, kad se uređaj spoji na automobil, automatski se na njega preusmjeravaju pozivi, poruke, muzika, video sadržaj…

Tokom MWC sajma sigurno će još nekoliko proizvođača automobila predstaviti novitete vezane uz vozila i pametne telefone jer to dvoje nikad nije bilo povezanije ni posljednjih godinu do dvije. Niti je napravljeno ikad toliko pomaka…

Tekst i foto: ICTbusiness.info