Crna Gora će ispuniti cilj od 33 odsto struje iz obnovljivih izvora

Podijeli

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kaže da je Crna Gora odlučna ne samo da ispuni svoj nacionalni cilj od 33 odsto finalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora, već i da svoj dalji energetski razvoj gradi na bazi korišćenja ovih izvora energije uz tržišne principe.

Kako je istakla na panelu „Održivi energetski model Regiona“ u Londonu, Crna Gora je odlučna u pružanju podrške stranim investitorima koje žele da ulažu u crnogorsku energetiku.

“Crna Gora intenzivno radi na jačanju saradnje sa svojim susjedima i integraciji u evropsko energetsko tržište. Prema posljednjim podacima Energetske zajednice iz novembra 2017. godine, Crna Gora je imala najbolji rezultat ukupne primjene mekih mjera, kao što su regionalno tržište električne energije, uspostavljanje veleprodajnog organizovanog tržišta, prekogranično balansiranje i regionalna alokacija kapaciteta između ZB6 zemalja. Time smo jasno pokazali spremnost da primjenjujemo standarde EU i nastavimo aktivnosti u cilju jačanja regionalne saradnje”, dodala je Sekulić.

Odgovarajući na pitanje kakva je budućnost upotrebe uglja, ministarka Sekulić je kazala da odgovoran pristup u upotrebi ovog resursa podrazumijeva opcije njegovog korišćenja zajedno sa drugim, čistijim gorivima, poput biomase.

“Paralelno sa ekološkom rekonstrukcijom termoelektrane u Pljevljima, Crna Gora ozbiljno razmatra sva održiva rješenja u ovoj oblasti”, zaključla je ona.