Kosovo traži 600 miliona eura za infrastrukturu, u planovima i pruga prema Crnoj Gori

Podijeli

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je u Londonu na investicionom samitu Zapadnog Balkana koji organizuje Evropska banke za obnovu i razvoj predstavio 39 projekata u vrijednosti od 600 miliona eura, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Radi se o projektima iz javnog i privatnog sektora koji se odnose na putnu infrastrukturu, tretiranje otpadnih voda, proizvodnju alternativne energije i proizvodne projekte.

Kako je saopšteno, Haradinaj je rekao da je Vlada Kosova intenzivno radila na poboljšanju zakonskog okvira za stvaranje što boljih uslova za strana ulaganja, za mala i srednja preduzeća, ukidanje taksi u nekim sektorima u cilju stimulisanja ekonomskog razvoja, stvaranje bolje klime za investicije u poljoprivredi, informatičkoj tehnologiji i proizvodnji alternativne energije.

“Kosovo ima najmlađu populaciju u Evropi – 65 odsto je ispod 35 godina i to Kosovo čini atraktivnim tržištem radne snage. Mladi su u najvećoj mjeri prihvatili tehnološke inovacije, a mnogi govore nekoliko stranih jezika”, kazao je Haradinaj.

Zahvaljujući predsjedniku EBRD Sumi Čakrabartiju za podršku Kosovu, Haradinaj je izrazio odlučnost njegove vlade za ostvarivanje regionalnih projekata, ističući pri tome izgradnju željezničke linije koja povezuje Kosovo i Albaniju i Kosovo i Crnu Goru, završetak radova na autoputu Priština-Skoplje i interes koji Kosovo ima za pristup transjadranskom gasovodu, prenose agencije.