Zašto McDonald’s neće u Crnu Goru i još osam zanimljivosti o toj kompaniji

Podijeli

Bilo je do sada više pokušaja da čuveni američki lanac brze hrane McDonald’s otvori makar jedan restoran u Crnoj Gori, ali se to nije desilo.

Osim što je nekoliko crnogorskih preduzetnika pokušalo da dobije franšizu i nakon toga brzo odustalo zbog cijene i ostalih uslova, kod McDonald’s-a je prije nekoliko godina lobirala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, ali bezuspješno. Odgovor je bio da u Crnoj Gori ne postoje tačke sa dovoljnom fluktuacijom ljudi koji garantuju održivost njihove investicije.

Tako je Crna Gora, uz Albaniju i Makedoniju, jedina zemlja na Balkanu, ali i u Evropi, čiji građani nemaju priliku da naruče čuveni Mek.

Kad već govorimo o Evropi, prema zvaničnom sajtu, McDonald’s posjeduje 8.400 restorana (od čega skoro 80 odsto čine franšize) u 39 zemalja, a prvi restoran na Starom kontinentu otvoren je u Holandiji 1971. godine.

Ispod grafike pročitajte još zanimljivosti o ovom svjetskom brendu

1. Svaki osmi Amerikanac radio je u McDonaldsu

Ovaj popularni fast food lanac godišnje u Americi zapošljava oko milion ljudi, što je više od bilo koje druge kompanije. Plate su male i zbog toga mnogi na poslu ostaju tek nekoliko mjeseci.

2. Logo poznatiji od krsta

McDonald’s na oglašavanje i marketing troši godišnje oko dvije milijarde dolara što je svjetski rekord, a anketa je pokazala da 88% ispitanika prepoznaje Mc Donaldsov logo, dok ih tek 54% prepoznaje hrišćanski krst.

3. Najveći svjetski distributer igračaka

Svake godine McDonald’s distribuira čak 1,5 milijardu igračaka čime nadmašuje američku konkurenciju – “Toys R Us” i “Walmart”. Na taj način žele privući djecu najranije dobi, a prema istraživanjima to im itekako uspijeva.

4. Svake sekunde proda se 75 hamburgera

Svakog dana u McDonald’su hrani se čak 68 miliona ljudi, što je 1% svjetske populacije. Zanimljiv je i podatak da se, statistički, svakih 14 i po sati u svijetu otvara novi McDonald’s restoran.

5. Hamburgerologija

Vjerovali ili ne, u pregrađu Čikaga postoji Fakultet hamburgerologije. Osnovan je 1961. kao mjesto obrazovanja vođa i vlasnika restorana, a “hamburgerologiju” podučava 19 instruktora koji predaju na čak 28 različitih jezika.

6. Cezar salata ima više kalorija od cheeseburgera

Zbog velikih kritika na račun nezdrave hrane, McDonald’s se posljednjih godina okrenuo i zdravim opcijama poput salata, flaširane vode i sl. No ipak, ako želite da smršate, čuvajte se Cezar salate jer zajedno s krutonima i prelivom ima 125 kalorija više od cheeseburgera.

7. Sve je počelo s hot dogom

Iako je najpoznatiji po hamburgerima, McDonald’s je svoju uspješnu priču započeo s hot dogovima. Zašto su ih kasnije maknuli iz ponude nije razjašnjeno.

8. McDonald’s je bogatiji od Mongolije

Kao jedna od najprofitabilnijih svjetskih kompanija, Mc Donald’s dnevno zarađuje 75 miliona dolara, a na godišnjem nivou 27 milijardi.