Comcast za preuzimanje TV mreže Sky ponudio 31 milijardu dolara

Podijeli

Američki kablovski operater Comcast ponudio je 31 milijardu dolara za preuzimanje 50 odsto akcija britanske televizije Sky, o čijoj se kupovini već dogovorila kompanija Fox, u vlasništvu Ruperta Mardoka.

U želji da ulaskom na velika vrata osvoji evropsko medijsko tržište, najveći američki kablovski operater Comcast ponudio je televizijskoj mreži Sky nepristojnu ponudu – za 16 odsto veću cijenu od one, koju je sa britanskim gigantom prije godinu dana dogovorio Fox.

Ta kompanija, u vlasništvu sina Ruperta Mardoka, dogovorila je kupovinu 61 odsto akcija Sky-a – ali ih još ne posjeduje, jer preuzimanje koči zabrinutost regulatora da bi previše medija na Ostrvu bilo pod kontrolom porodice Mardok.

“Mardokovi nijesu omiljeni kod članova britanskog regulatornog tijela. Kompanija Comcast, koja je vlasnik televizije NBC, je kao autsajder na britanskom tržištu, dala bolju ponudu – i rekao bih da će to proći kod regulatora”, kaže analitičar Dejvid Meden.

Za to vrijeme, Sky – tehnološki najmodernija televizija u svijetu, sa jednim od najboljih sportskih i filmskih programa i 23 miliona pretplatnika – ponaša se mudro. Uprava Sky-a poručila je akcionarima kompanije da se uzdrže od reakcija, dok nova ponuda ne bude i zvanično na papiru.

Ali berze ne miruju – poslije prve vijesti o ponudi Comcasta, akcije Sky-a skočile su za gotovo 20 odsto.