EU izjednačava online kupce

Podijeli

Zemlje Evropske unije prihvatile su uredbu kojom se zabranjuje geografsko blokiranje kupaca u online kupovini na osnovu njihovog državljanstva, stalnog ili privremenog prebivališta.

Uredba je, kako piše Poslovni dnevnik, bez rasprave prihvaćena na sastanku Savjeta za opšte poslove. Nakon odluke, uredba će do kraja marta biti objavljena u službenom glasniku EU, a stupa na snagu devet mjeseci po objavi. Prije Savjeta, uredbu je prihvatio i Evropski parlament.

Prema novim pravilima trgovci u online kupovini moraće se odnositi prema kupcima iz drugih članica jednako kao prema lokalnim, odnosno ponuditi im jednake cijene i uslove kupovine za fizičku robu, kao što je namještaj ili elektronika, online usluge kao što su cloud računarstvo ili usluge smještaja i održavanja internet stranice, te prodaju ulaznica za festivale, koncerte…

Za sada su od novih pravila isključeni digitalni sadržaji koji su zaštićeni kako intelektualno vlasništvo, ali Evropska komisija će u roku od dvije godine od stupanja zakona na snagu morati da procijeni da li bi trebalo proširiti zabranu geografskog blokiranja i na audio-vizuelne sadržaje i usluge saobraćaja, koje trenutno nijesu obuhvaćene zakonom.

Istraživanje Evropske komisije pokazalo je da 63 posto internet stranica ne dopušta kupovinu kupcima iz drugih država Unije.