Novi duvanski još nije počeo da radi

Podijeli

Otvaranje fabrike Novog duvanskog kombinata u Podgorici, koje je bilo najavljeno za ovaj mjesec, ponovo će biti odgođeno, a kako saznaje portal Antena M – NDK još nije dobio upotrebne dozvole.

Vlasnik kompanije BMJ industries Ahmad Bkairat u decembru prošle godine najavio je otvaranje fabrike za dva mjeseca, rekavši da je što se tiče njihovog dijela posla sve okončano, te da se čekaju samo potrebne dozvole lokalne samouprave.

Kamen temeljac za fabriku je postavljen u maju 2016. a bilo je planirano da sve bude završeno u roku od godinu, odnosno do maja 2017.

Kako je u decembru Bkairat pojasnio kasnili su jer je izmijenjen glavni projekat. Prvobitni plan je bio, kako je tada rekao, da se fabrika koristi samo za sekundarnu proizvodnju, međutim, odlučili su da pokrenu i primarnu te su kupili dodatno zemljište, a to je iziskivalo nove dozvole od lokalne samouprave.

U decembru su međutim, bili uvjereni da će do februara ove godine sve biti gotovo, te da će nakon što dobiju i odobrenja za priključke za struju i vodu i svečano otvoriti vrata fabrike.

Zašto opet kasne pitali smo upravu NDK, ali na novinarska pitanja nijesu željeli da odgovore.

Stoga smo se obratili službama Glavnog grada, sa pitanjem je li fabrika Novog duvanskog kombinata dobila sve tražene dozvole, odnosno je li lokalna samouprava ispunila svoj dio posla.

Kako su nam pojasnili iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada, 6. decembra Nusret Mekić iz Bijelog Polja, uputio je zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole za objekat u ime kompanije “Novi duvanski kombinat”, ali je zahtjev odbijen jer je bio nepotpun, odnosno nije sadržao zakonom propisanu dokumentaciju.

“21.12.2017, Mekić Nusret iz Bijelog Polja, koji je podnio zahtjev u ime ‘’Novi duvanski kombinat’’ A.D. iz Podgorice, izjavio je da odustaje od podnijetog zahtjeva pomenute sadržine, tako da je od strane ovog Sekretarijata donijeto rješenje o obustavi postupka”, naveli su iz Glavnog grada.

Istog dana, kako su pojasnili, Sekretarijatu je stigao novi zahtjev NDK, sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica.

“S obzirom da je uz predmetni zahtjev dostavljena Zakonom propisana dokumentacija, stekli su se uslovi za izdavanje rješenja kojim se na predlog investitora određuje vršilac tehničkog pregleda “Arch And Soul” d.o.o. iz Bijelog Polja.

Shodno odredbama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, upotrebna dozvola se izdaje u roku od 7 dana od dana prijema pozitivnog izvještaja da je objekat podoban za upotrebu, koji sačinjava vršilac tehničkog pregleda”, pojašnjavaju iz Glavnog grada.

NDK je takođe 7.decembra podnio zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole za struju, a pet dana kasnije je donijeto rješenje kojim se određuje ‚‚RAMEL” d.o.o. iz Nikšića, da izvrši tehnički pregled izvedenih radova na predmetnom objektu.

“Nakon dostavljanja pozitivnog izvještaja o izvršenom tehničkom pregledu od strane vršioca tehničkog pregleda, steći će se uslovi za izdavanje upotrebne dozvole za predmetni objekat”, zaključuju iz Glavnog grada.

Kompanija BMJ industries ranije je najavila da nakon otvaranja nove fabrike u Podgorici, planira da godišnje u Crnoj Gori proizvede tri milijarde cigareta, njihovih brendova MAC i OSCAR, ali sve za strano tržište.

Za ovu godinu dogovoren je otkup od 100 tona duvana od lokalnih proizvođača a kako su najavili, nakon otvaranja fabrike planiraju da posjete proizvođače kako bi im pomogli da proizvedu što bolji duvan.