autoput

Srbija nastavlja gradnju autoputa prema Crnoj Gori

Podijeli

U Srbiji se realizuju infrastrukturni projekti vrijedni oko 16 milijardi eura, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Miodrag Poledica.

Poledica je, na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu, obraćajući se na panelu o regionalnom saobraćajnom povezivanju, istakao da je Srbija najviše uradila po pitanju infrastrukturnog povezivanja regiona.

“Investiranje u saobraćajnu infrastrukturu, bilo da govorimo o drumskom, željezničkom, avio ili vodnom saobraćaju, predstavlja prioritet od najvišeg značaja ne samo za Srbiju, već i za cijeli Zapadni Balkan. To je važno za razvoj naše privrede, regionalno povezivanje i evropske integracije”, rekao je Poledica.

Naveo je da Srbija završava Koridor 10 i nastavlja izgradnju Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, saopštilo je ministarstvo.

“Krećemo i u realizaciju projekta ‘auto-put mira’ Niš-Merdare-Priština i dalje ka Albaniji, vrijednog više od 800 miliona eira, čija će izgradnja ići po fazama i već u sljedećoj godini čeka nas početak izgradnje prve dionice od Niša do Pločnika”, rekao je Poledica.

On je dodao da Srbija, pored drumskog saobraćaja, ulaže i u željezničku infrastrukturu, istakavši da uz investiranje u infrastrukturu mora da se radi i na uklanjanju nefizičkih barijera i rješavanju problema zadržavanja robe na graničnim prelazima.

“Srbija je u prethodnih nekoliko godina rekonstruisala 250 km pruga. U ovoj godini, između ostalog, krećemo sa rekonstrukcijom i modernizacijom pruga Beograd-Budimpešta i Niš-Dimitrovgrad, što je od izuzetnog značaja za regionalno povezivanje i jačanje saradnje sa našim susjedima”, dodao je.

On je napomenuo i da je Srbija uspješno završila proces koncesije za aerodrom Nikola Tesla.

Kako je rekao, ugovor o koncesiji će donijeti 501 milion eura prihoda državi i malim akcionarima i 732 miliona eura novih investicija za beogradski aerodrom, što predstavlja važan korak ka njegovom još bržem razvoju u budućnosti.

“Infrastrukturni projekti koji su važni za Srbiju, važni su i za region. Neophodno je da unaprijedimo investicije u saobraćajnu infrastrukturu, jer na taj način stvaramo jedinstveno i konkurentno tržište, što je značajno za privredni rast cijelog regiona”, dodao je Poledica.