Zahtjev Karađorđevića podijelio vlast u Budvi

Podijeli

Lokalna vlast u Budvi nalazi se u dubokoj krizi, a razlog neslaganja koalicionih partnera koji čine vlast je odnos prema kraljevskoj porodici Karađorđevića i pitanju povraćaja njihove imovine u Miločeru.

Milo Božović, gradski menadžer u Budvi – inače, kadar “Nove srpske demokratije”, upozorio je koalicone partnere iz redova SDP-a i bivših članova Liberalne partije da vode računa dok govore o dinastiji Karađorđević, a posebno mu je zasmetalo kada ih nazivaju uzurpatorima.

“Time pokazuju da su neznalice, a vrijeđaju veliki dio stanovništva Budve”, rekao je Božović, a prenose Vijesti.

Božović je prethodno izjavio da treba da bude vraćena imovina svakome kome je nepravedno oduzeta, pa i srpskoj dinastiji Karađerđević.

Prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević, inače, u zahtjevu za restituciju traži, između ostalog, i povraćaj 22.000 kvadata opštinske zemlje u Miločerkom parku.

Član Predsjedništva budvanskog SDP-a Slavko Đukanović je na izjave koalicionog partnera rekao da “Karađorđevićima iz svoga džepa plati onaj kome su miliji njihovi od interesa građana Budve”.

“Đukanoviću, ne lupaj”, odgovorio je Božović iz “Nove”. “Dobro znaš ko je uzurpirao Miločer. Savjetovao bih vas da vodite računa kada dajete ovakve izjave, da to ne činite jer su vas upravo ovakvi stavovi doveli do toga da u Budvi budete vanparlamentarna stranka”, poručio je Božović.

“Ako se brinu za interese građana i ako Karađorđeviće proglašavaju za okupatore i uzurpatore, onda treba da znaju da je više od dvije hiljade dobrovoljaca u Prvom svjetskom ratu bilo iz ovih krajeva – Boke, Paštrovića, Maina, Grblja. I ono što još treba da znaju – da Boka sa Paštrovićima nije bila učesnik Podgoričke skupštine nego se kao autonomna oblast ujedinila sa Srbijom poslije Prvog svjetskog rata. Odnos Paštrovića prema dinastiji Karađorđević najbolje govori i to da je ime Petrovcu dato po kralju Petru Karađorđeviću“.

Istovremeno, bivši lider Liberalne partije, koji takođe učestvuje u vlasti, Blažo Rađenović pitao je da li su se “crnogorski neprijatelji toliko drznuli da traže isto ono srce Crne Gore koje su na silu ukrali i prisvojili 1918”.

Božović iz “Nove” je dodao da su Karađorđevići, za razliku od današnjih uzurpatora Miločera i Svetog Stefana, svaki pedalj zemlje u Paštrovićima platili mještanima.

“Možda bi trebalo podsjetiti ko je bio dio vladajuće koalicije sa DPS-om, kada su prije 11 godina Miločer i Sveti Stefan dati u višegodišnju uzurpaciju. To sigurno nije bio Demokratski front, niti Nova“, rekao je Božović.

Karađorđevići potražuju i zemlju na ostrvu Sveti Stefan, Vilu Miločer, gotovo kompletan Miločerski park, parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel Kraljičina plaža, kao i one na kojima se planira izgradnja depadansa i zemljišni kompleks od 5.000 kvadrata iznad Miločerksog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku Aca Đukanovića.

Krsto Rađenović, potpredsjednik budvanskog SNP-a i predsjednik NVO “Za ljepši Sveti Stefan” rekao je juče da osuđuje izjave iz takozvane građanske opozicije, navodeći da su mještani Svetog Stefana pokrenuli incijativu da se u Miločeru izgradi spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću, kao osnivaču elitnog turizma u Crnoj Gori.