Akcija “Herbalife”: Završena jedna od najogorčenijih bitki koje je Wall Street ikada vidio

Podijeli

Američki mediji objavili su da je milijarder William Ackman odustao od opklade da akcije proizvođača dodataka prehrani kompanije “Herbalife” neće vrijedjeti ništa, jer se radi o notornoj prevari kroz Ponzijevu shemu.

Distributeri, naime, više zarađuju od dovođenja novih distributera nego od prodaje proizvoda, tvrdio je Ackman. Kako bi dokazao svoju tezu, Ackman je prije šest godina održao trosatnu javnu prezentaciju. Ackman, inače, šef hedž fonda “Pershing Square Capital”, u kratku prodaju akcija “Herbalife”-a, koja bi mu trebala donijeti veliku zaradu u slučaju pada vrijednosti na berzi, uložio je čak milijardu dolara, prenosi Poslovni dnevnik.

S druge strane, drugi čuveni “vuk s Wall Streeta” Carl Icahn, ubrzo nakon Ackmanovog poteza odlučio se za dijametralno suprotan put i počeo je kupovati akcije “Herbalife”-a. Ubrzo je postao najveći akcionar kompanije. Tržište je pokazalo da je Icahn bio u pravu. Akcije “Herbalife”-a, ne samo da nisu potonule, nego im je u tih šest godina udvostručena vrijednost. U srijedu se cijena zaustavila na 95,88 dolara, a vrijedjela je 45 dolara kada je Ackman pokrenuo kampanju 2012. godine.