Atlantic

Neto dobit “Atlantic grupe” porasla 69,2 odsto

Podijeli

Hrvatska “Atlantic grupa” je u 2017. ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 5,3 milijarde kuna, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 3,9 odsto.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 582,2 miliona kuna i veća je za 22,7 odsto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla 69,2 odsto na 275,5 miliona kuna.

Ovi rezultati su ostvareni na krilima rasta vlastitih brendova i distribucijskog poslovanja, a rasla su i sva najveća tržišta “Atlantic grupe”.

Svi ključni brendovi povećali su ili zadržali tržišne udjele, a “Argeta” je, nakon Austrije lani, postala tržišni lider i u Švajcarskoj.

Prvi kvartal 2017. obilježen je naporima u vezi sa stabilizacijom “Agrokora”, koji je najveći regionalni maloprodajni partner “Atlantic grupe”. Iako je prihod od prodaje “Agrokoru” pao više od 15 odsto u odnosu na 2016, taj pad je više nego kompenzovan rastom prodaje ostalim kupcima pa je u prošloj godini na tržištima Srbije, Hrvatske i Slovenije ostvaren rast od čak 5,1 odsto.

Novim distribucionim ugovorima na najvećim tržištima, sa “Red Bullom” u Srbiji (vrijednim 30 miliona kuna) i s kompanijom “Mars” u Hrvatskoj (vrijednim 100 miliona kuna), potvrđeno je širenje distribucijske djelatnosti kao dio dugoročne poslovne strategije. Krajem godine “Atlantic grupa” je takođe pokrenula uslužnu proizvodnju delikatesnih namaza argeta u SAD, s ambicioznim planom osvajanja najprije značajnog etnosegmenta ovog tržišta.

“Rasli smo gotovo beziznimno po svim stavkama i kriterijima, i ne jedino u brojkama. Kompanija je ojačala vlastite brendove i distribuciju, dezinvestiranjem najvećeg dijela proizvodnje za treće strane osnažen je fokus na brendove te su pokrenute brojne aktivnosti za efikasniji pristup zapadnoeuropskim tržištima, a s jednim od naših najinternacionalnijih brendova iskoračili smo i na perspektivno američko tržište”, kazao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave “Atlantic grupe”.