Predstavljena investiciona platforma za region

Podijeli

On-line investiciona platforma, koju je izradio Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, i kojom se prvi put taj region promoviše kao jedinstvena destinacija za investiranje, predstavljena je u Londonu.

Iz Privredne komore (PKCG) je saopšteno da je platformu na Investicionom forumu o Zapadnom Balkanu, koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), predstavio predsjedavajući Komorskog investicionog foruma Marko Čadež, u prisustvu šest predsjednika vlada zemalja regiona, evropskih zvaničnika, čelnika međunarodnih finansijskih institucija i korporacija – potencijalnih investitora u privrede regiona.

“Platformom se prvi put promoviše tržište Zapadnog Balkana od 18 miliona potrošača odnosno stanovnika kao jedinstvena destinacija za investiranje”, rekli su iz PKCG.

PKCG je jedan od osnivača i član Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Komorski investicioni forum se, kako je saopšteno, odlučio na kreiranje platforme prepoznajući da je budućnost regiona u umrežavanju pojedinačnih ekonomija, koje će kao region u cjelini, zajedno biti privlačniji investitorima i konkurentniji na velikom tržištu Evropske unije (EU).

“Zajedno ćemo ili uspjeti ili propustiti šansu koja je pred nama“, poručio je Čadež.

On-line platforma predstavlja okvir za nove poslovne mogućnosti u regionu, jer je čini baza koja sadrži sve podatke važne potencijalnim investitorima, od makroekonomskih pokazatelja, kreditnog i poslovnog rejtinga, do informacija o regulatornom okviru za poslovanje.

“Platforma omogućava detaljno pretraživanje i poređenje podataka za svih šest ekonomija regiona u 20 različitih kategorija, koje obuhvataju propise u oblasti poreske politike, javnih nabavki i administrativnih procedura bitnih za poslovanje i ulaganje”, objasnili su iz PKCG.

Posebno mjesto na portalu imaju male, inovativne kompanije i njihova rješenja koja su prepoznata u svijetu, a mogu da budu korisna i investitorima.

Budućim ulagačima platforma pruža i uvid u iskustva kompanija koje su već ulagale u taj region.

Iz PKCG su saopštili da je sadržaj platforme veoma koristan i privrednim komorama, članicama Komorskog investicionog foruma, kao alat u kreiranju preporuka donosiocima odluka i kvalitetnih inicijativa za otklanjanje prepreka uspješnijem poslovanju.

EBRD je prepoznajući značaj kreiranja takvog alata, finansirao njegovo kreiranje i izradu.

Investicioni samit u Londonu, osim infrastrukturnom povezivanju, posebnu pažnju posvetio je takozvanim „mekim“ mjerama, odnosno aktivnostima za usklađivanje zakonodavstva, uklanjanje necarinskih barijera, poboljšanje dubinskih i horizontalnih veza tržišta kapitala, jačanju poslovnog okruženja u regionu i podsticanju stranih ulaganja.